Borverseny hátulról

Napjaink egyik legbiztosabb társaságitémája a bor. Olyanná vált erről a nemes italról beszélni hazánkban, mint Angliában az időjárásról. Mindig aktuális, hiszen nap mint nap hallani borvacsorákról, borversenyekről, borfesztiválokról.

Borversenyeket itthon is rendeznek. Hazánkban évek óta az egyik legrangosabb verseny a Vinagóra. Nemzetközileg akkreditált verseny. Az idei megmérettetésen 630 bort neveztek. A minták összesen 20 országból érkezetek. Többek között Ausztrália, Bolívia, Brazília, Franciaország, Japán, Libanon, Spanyolország, Tunézia, Uruguay is szerepelt a nevező országok sorában. A nemzetközi szaktekintélyekből és nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar szakemberből álló zsűri egyidejűleg hat hétfős bizottságban bírált három napon keresztül. A bírálók naponta maximum 35-40 bort kóstolhattak az elengedhetetlen objektivitás fenntartása érdekében. A

bírálat végig vakon történt, a palackok fekete zsákba öltöztetve kerültek kitöltésre. A zsűritagok a borprofildiagram (ez szemléletes képet ad a bor főbb elemeinek arányairól) alapján értékelték a fő jellemzőket, és feljegyezték a borok aromájának összetevőit.

Az idei verseny tapasztalata, hogy a különösen jó 2011-es évnek köszönhetően a versenyre sokkal több fehérbor érkezett, mint vörös-, több aranyérmet is nyertek a fehérek.

Amagyar borok összességében nagyon jól végeztek, több mint 30 százalékukat éremmel díjazták. A verseny meglepetése, hogy olyan országoknak is jutott érem, mint Brazília (15 borból 4 ezüst-) vagy Svájc (9 borból 3 arany-), amelyeknek borai ritkán érnek el jó eredményt.

A verseny igazi győztesének Ausztrália bizonyult, a földrésznyi ország borászainak: 17 nevezett borából 12 aranyéremben, egy ezüst- és egy Championdíjban részesült.

I!

IDŐPONT: Vasárnap 11.30

ADÓ: TV2

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.