A kuplé és az egyetemes

Theodor Adorno meglehetősen morcosan szemlélte a mindent elárasztó tömegkulturális „szórakoztatás” uralmát. A szó szoros értelmében is uralomnak tartotta, nem felszabadulásnak, hanem a kultúripar elnyomásának.

Mégis akadt egy olyan életmű és egy olyan darab, amelynek „szórakoztató” mivolta elbűvölte, fülbemászó dallamai mélyen megindították szigorú szívét, Mozart Varázsfuvolája: „benne teljes egységben van az emancipáció utópiája és a Singspiel-kuplé által keltett élvezet. A Varázsfuvola után a komolyzene és a könnyűzene külön útra tér, s többé már nem kényszeríthető egyazon fogalom keretei közé”.

E végponton azonos a fel- és megszabadulás boldogsága a szerelemi egymásra találáséval, Az Éj uralmának vége ugyanazt a hírt hozza fentieknek és lentieknek, Taminónak és Paminának, Papagenónak és Papagenának. És nem alábbvaló Tamino belépőjénél játékosan szertelen társa, Papageno híres áriája, a természetben való teljes otthonosság szabadságáról: „Az erdőt járva sípolok, így élni, hej, de víg dolog.”

A történet voltaképpen mese, amelyben az „elrabolt” királylányhoz próbák és veszélyek sokaságán át vezet az út, a legegyszerűbb és a legmélyebb mese a legegyszerűbb, legbájosabb és legsúlyosabb dallamokkal. Olyan, mint a világkultúra legmélyebb meséi és képzeletjátékai, a Szentivánéji álom vagy az egyik legnagyobb és legkomorabb képzeletű magyar költő egyetemes „mesedrámája”, a Csongor és Tünde (mely további nagy műveket ihlet új és új századokban: Weöres Sándor Holdbéli csónakosát és Borbély Szilárd Míg alszik szívünk Jézuskája című mesejátékát).

Ennek a kivételes családnak a tagja Mozart operája, mely, mint némely társasjátékokról mondják, 4 és 99 éves kor között élvezhető igazán, ahogy a Varázsfuvola gyerekelőadását Gyulán és Szarvason bemutató Békéscsabai Jókai Színház programajánlója hirdeti.

Ebből azt is megtudjuk, hogy az előadás „Mozart után majdnem szabadon” készült, de ez remélhetőleg csak indokolatlan szerénykedés. Mozart és pláne a Varázsfuvola után csak tökéletesen szabadnak lehet lenni.

I!

07. 14.

KEZDÉS: 19.00

SZERZŐK: W.A. Mozart (Gulyás Levente, Szalma Dorotty)

CÍM: Varázsfuvola

SZEREPLŐK: Fábry Gabriella (Éj királynője), Gábor Géza/ Altorjay Tamás (Sarastro), Gubik Petra (Pamina), Gulyás Attila (Tamino), Kara Tünde (Papagena), Csomós Lajos (Papageno)

HELYSZÍN: Szarvasi Vízi Színház (Szarvas, Pető Sándor utca 7–9.)

JEGYÁR: 2000–4000 Ft

Varázsfuvola
Varázsfuvola
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.