Vár kell neki

Szeretném tudni, van-e olyan, aki most is, harmincharmadszor is megnézi a Kaláka Fesztivált, s meg tudja mondani, mi vonzza újra és újra. Szerintem: a minőség.

Hivatalos embereknek ezt nagyon nehéz megérteniük: nem a főnök elvárásai és heppjei – meg az ő főnökének meg a nagyfőnöknek és az ő főnökének, mert egészen a mindentudóig mindenkinek van főnöke – az elvárásai és heppjei alapján kell támogatni valamit. De nem is csak a közönség – a „választópolgár” – igényei alapján. Hanem benne kell élni a művészeti-kulturális közegben, és/vagy hallgatni kell azokra, akik benne élnek, ráadásul tudni lehet róluk, hogy értenek hozzá. Nem kell félni, hogy nem figyelnek majd a közönségre, mert ők a közönség, az értő közönség. Amire szüksége van ennek az országnak.

És ami létezik. Bizonyítja ezt például, hogy harminchárom éve gyülekezik a Kaláka Fesztiválra. Egyrészt a Kaláka együttes miatt, amelyről tudni lehet, hogy nem adja alább, mert nem adta alább soha, tiszta hangot, verset és zenét adott azoknak, akiknek van fülük és befogadni kész agyuk-szívük hozzá.

Másrészt mert azt is tudni lehet, hogy úgy válogatják össze a többi fellépőt is, hogy nincs kiben csalódni. Az idén például ott lesz az egri vár gótikus palotája előtti téren a Muzsikás, a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Neil Young Sétány, Szalóki Ági, a Budapest Klezmer Band és a Vujicsics együttes.

Felújítják a diósgyőri várat? A Kalákavezér Gryllus Dániel keresett hát egy másikat. Negyvenhárom éve alakult meg a zenekar, harminchárom éve rendezik meg a Kaláka Fesztivált. Sosem vártak senkire, kitalálták, mit akarnak, érezték, tudták, mit tudnak, érezték, mi kell. Fölnőttek utánuk, körülöttük új nemzedékek, versenyeznek velük, együttműködnek, mert nyitottak mindenre, ami új, eredeti és jó. Ebből lesz a műsor, most éppen az egri várban.

Kívánok hozzá jó időt, mert úgy jó hallgatni a dalt a Kalákától Szergej Jeszenyin versére: „Ki vagyok? Csak álmodom, tünődöm, / szemem kékjét homály írta fel… / Szeretlek téged is a földön, / épp csak úgy… együtt a többivel.”

I!

06. 29.- 07. 01.

CÍM: Kaláka Fesztivál

HELYSZÍN: Egri vár

BÉRLET: Felnőtt: 7000 Ft Gyerek: 2800 Ft Családi: 16 500 Ft

NAPIJEGY: Felnőtt: 3500 Ft Gyerek: 1300 Ft Családi: 9200 Ft

Tiszta hangok: Gryllus Dániel, Becze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos
Tiszta hangok: Gryllus Dániel, Becze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.