Tűztornádó és észbontó vízbontó

Áll a győri Aranyparton egy Wankel-motor dugattyújára –mások szerint felülnézetből gitárpengetőre – emlékeztető,új épület. Tematikus tudományos játszóház működik benne gyerekeknek, felnőtteknek és nyugdíjasoknak.

Azt hirdeti közös jelmondatában a város, a Széchenyi egyetem és az Audi, hogy a jövő Győrben épül. Győr ipari jövőképének szimbóluma az autó, a Rába-parti település a járműgyártás fővárosa akar lenni. Ennek a kultúrának építettek interaktív otthont, amely szellemes kiállítási központja a járműipar háttértudományainak, a kísérleti fizikának, az autótervezésnek, de azt is sejteti, hogy ízlésünknek, életstílusunknak, életmódunknak milyen járműmodellek felelnek meg, s ha van rá pénzünk, akkor harmóniába hozhatjuk személyiségünket a mindennapi mobilitással.

A győri fizikusok, kreatív tanárok ötleteire épülő 74 egyedi eszközt Angliában gyártották. A látványlaborban fizikashow keretében tűztornádót vagy nitrogénszökőkutat varázsolnak, közben elemeire bonthatjuk a vizet, majd szikrát üthetünk a gázkeverékben, mely nagy durranással kilő egy labdát. Ezzel a „kirobbanó sikerrel” is szemléltetik a motorok működési elvét. Különböző sebességtartományokban kipróbálhatjuk a reflexeinket, három zsinór segítségével pedig megérthetjük a műholdas navigáció lényegét. Az Európában is egyedülálló járműipari „science center” Győr oktatási és turisztikai attrakciója akar lenni. Szilasi Tamás Péter ügyvezető igazgató szerint a műszaki életpályák élményszerű népszerűsítése, a természettudományos gondolkodás fejlesztése a Mobilis fő küldetése. Nem elég egyszer becsalogatni az érdeklődőket, hanem tematikus programokkal folyamatosan vissza is kell csábtani őket.

ÉVFORDULÓK

1. Június 25.

36 éve győzték le Szilaj Ló, Két Hold és Ülő Bika csejen és sziú harcosai George Armstrong Custer lovassági alakulatát. Quinn doktornő csak 110 évvel később épült be az események sodrába.

2. Június 26.

46 éve van választójoguk a bázeli nőknek.

3. Június 27.

Nem tudjuk, mennyivel született, de azt igen, mennyivel halt meg: 72 éve mérték meg utoljára Robert Pershing Wadlow-t, aki ekkor 274 cm magas és 199 kg volt.

4. Június 28.

201 éve született Kriza János néprajzkutató.

5. Június 28.

399 éve égett le Shakespeare Globe Színháza, amikor a VIII. Henrik alatt egy eldördülő ágyú lövése lángra lobbantotta a termet.

6. Június 30.

Öt centiméter átmérőjű kötélen, ötven méterrel a Niagara felett sütötte meg, és fogyasztotta el 153 éve élete legkockázatosabb reggeli omlettjét Charles Blondin.

7. Júnlius 1.

43 éve álltak forgalomba az első kalauz nélküli buszok és villamosok.

I!

NYITVA: 10.00–18.00

HELYSZÍN: Mobilis Központ (Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.)

JEGYÁR: 1750 Ft (felnőtt) 1450 Ft (kedvezm.) 1250 Ft (tanuló) 950 Ft(gyermek) 4050 Ft (családi)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.