A hely fejedelme

Hogy miért éppen Eszterházán rendeznek Haydnfesztivált, erre mindenki tudja a választ: 1761 és 1790között volt ott udvari zenész. Inkább az a kérdés, kinek nagyobb a rangja, a muzsikusé vagy a ház akkori uráé, Fényes (Pompakedvelő) Miklós hercegé.

Vita tárgya, mennyire érezte jól magát Haydn Eszterházán. Megbecsülték, jó munkája volt, kiváló muzsikusai, értő munkáltatója. Másrészt mégiscsak szolgálnia kellett azt az Esterházy herceget, akinek a Fényes vagy Pompakedvelő melléknevet adták kortársai; a zene pedig az udvari pompa egyik legfontosabb eleme volt, alig hagyott pihenőt neki. A muzsika hozzátartozott az Esterházy hagyományhoz, emlékezzünk csak, hogy a Pál nevű hercegelőd – nádor és költő – 1711-ben Harmonia caelestis (Menynyei harmónia) címmel adta ki 55 tételes művét, a magyar barokk zene fontos alkotását.

Szóval munka volt elég, a bécsi zenei élet pedig csak ritkán elérhető. Leginkább Kismartonig jutott el, az ottani kastélynak is volt zenekara. (Talán érdemes is volna közös fesztivált szervezni, ha már úgysincs határ!)

Mindegy, a nagy zeneszerző itt töltötte termékeny éveit, a kastély és parkja pedig kiválóan alkalmas koncertek rendezésére. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar a XVIII. Nemzetközi Haydn Fesztivál hat napjára Haydn és a franciamuzsika összefüggéseit nézte ki magának. Így hát a programban a nagy Joseph mellett Debussy, Ravel, Charpentier, Bellon, Boismortier, Gervaise, Connesson és Chausson művei is felhangzanak neves együttesek és szólisták – Budapesti Vonósok, In Medias Brass rézfúvós kvintett, Papp Duó, Jana Bouskova, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás – részvételével.

HALLGATNI VALÓ

1. OLÁH DEZSŐ DZSESSZ KONCERTJE

Oláh Dezső zongoraművész a zenetörténet nagy dzsesszklasszikusait játszsza eredeti hangszerelésben június 25-én este 8-kor a Ladó Caféban. A belépés ingyenes, asztalfoglalást ajánlanak.

2. LUKASZ KUROPACZEWSKI

A lengyel gitárművész koncertjén M. Giuliani, M. M. Ponce, F. Sor és A. Jose darabjai szerepelnek június 26-án este 8-kor a Balatonfüredi Gitárfesztiválon, a Kisfaludy Galériában.

JEGYÁR: 1500 Ft

3. KLASSZIKUSOK TALÁLKOZÓJA AZ EURÓPA HAJÓN

A MÁV Szimfonikusok koncertjén két ária is felcsendül a Figaro házasságából, de meghallgathatjuk Saint-Saëns Csókáriáját, a Seguidillát a Carmenből. A második felvonás az Újvilág IX. szimfóniája lesz július 1-jén este 7-től a Szilágyi Dezső térnél.

JEGYÁR: 7000 Ft (vacsorával)

I!

06. 29. - 07. 01.

07. 06. - 07. 08.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Esterházy-kastély (Eszterháza, Fertőd)

JEGYÁR: 3000–4000 Ft

Budapesti Vonósok
Budapesti Vonósok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.