Az elme Woodstockja

Kötetlen,magas színvonalú, laza, nemzetközi – így jellemezte Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Hay Festivalt. A 25 éve alapított rendezvény egy kis walesi faluból indult, ahogy mondani szokás, világhódító útjára, hiszen ma az egyik legjegyzettebb eseménynek számít a nemzetközi fesztiválnaptárban. Ezt a számok is mutatják: a világ 15 helyszínén rendezik meg, és tavaly 11 nap alatt kétszázezernél is több látogatót vonzott. Most először a keleti blokk felé terjeszkedik. Ahogy a brit The Telegraph írta: „Budapestet a rendkívül gazdag irodalmi hagyományai ideális helyszínné teszik az első kelet-közép-európai Hay Festival megrendezéséhez”.

Maga a rendezvény amár bejáratott ötleten alapul: hozz össze minél több érdekes embert minél több művészeti ágból, és hagyd, hogy kötetlenül beszélgessenek. Ráadásul a brit rendezvény egyik jellemzője, hogy itt sokkal aktívabban vonják be a közönséget a megkezdett párbeszédbe. Az ötletek és kényes témák megbeszélése miatt az ideák fesztiváljának is hívják az eseményt, melyet Bill Clinton az elme Woodstockjának nevezett.

A május 4-én és 5-én megtartandó esemény meghívottjainak java részét brit és magyar írók adják, kiegészülve Habsburg Györggyel és Shigeru Ban japán építésszel, akit a Time magazin a XXI. század egyik legnagyobb újítójának nevezett. A nyitónapon Bob Geldof ad koncertet a Petőfi Csarnokban. A hazai olvasóknak a kínálatból leginkább a magyar származású Tibor Fischer lehet ismerős, hiszen majdnem mindegyik fontos műve eljutott már hozzánk. Tavaly adták ki újra Jung Chang Vadhattyúk című nagyregényét, de ismerős lehet még a forgatókönyvíróként is dolgozó, pakisztáni származású, Booker-díjas Hanif Kureishi (Intimitás) is. A nigériai származású, szintén Booker-díjas Ben Okri nevével viszont könnyen lehet, hogy a fesztiválon találkozhat majd először a hazai átlagolvasó. A hazai szerzőket Dragomán György, Tóth Krisztina, Földényi F. László, Kiss Noémi és Bán Zsófia képviseli.

Adódik a kérdés, hogy mennyire szerencsés ötlet a nemrég véget ért könyvfesztivál árnyékában és a közelgő könyvhét előtt még egy, jobbára irodalmi súlyú fesztivál megrendezése. „Akár előny is lehet, hogy a két fontos hazai esemény közé illeszkedik, hiszen fenntartja az érdeklődést, és meglovagolja az irodalmi hullámot”, felelte Dóka Tibor, a társszervező Hungarofest ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor a továbbiakban színesíteni is szeretnék a programot, hogy ne csupán az irodalomról szóljon, tette hozzá Lyndy Cooke, a Hay Festival ügyvezető igazgatója. A jelenlegi felvonás amolyan „kísérleti év”: „nagyszerű szerzőket akarunk ünnepelni fiesztahangulatban”.

A 30 milliós költségvetésű rendezvény (fele-fele arányban finanszírozza a hazai és az angol fél) folytatásának egyelőre az anyagi gondok állhatnak csak útjába. Az angol fél azonban Kolumbia és Spanyolország, illetve Kenya mintájára, ahol immár nyolc, illetve négy éve szervezik a helyi kiadást, szeretné Magyarországon is meggyökereztetni a fesztivált. A költségeket csökkenti a Geldof-koncert bevétele, illetve a beszélgetések jegyárai. A rendezvény két helyszíne a Közép-európai Egyetem és a PIM, utóbbiban délelőtt tíztől este tízig tart a program. A szervezők ígérik, kényes témákat is érintenek majd: a kínai származású írónő kapcsán például a Google szerepe kerül terítékre, Habsburg György és Revel Guest, a Hay Festival elnöke pedig az EU jövőjéről beszélget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.