Korlátfestés meglepetésül

A százéves házak napjait idén április 14–15-én tartják Budapesten. A Budapest100 című kezdeményezésben kizárólag olyan épületek vehetnek részt, amelyek idén ünneplik centenáriumukat. A kezdeményezés tavaly valósult meg először, amikor az 1911-ben épült lakóházak és közintézmények közül ötven épület nyitotta ki a kapuit. Városszerte közel tizenhétezer érdeklődő látogatott el az épületekbe.

Kár, hogy túl későn indult ez a program, tulajdonképpen már a nyolcvanas évektől ünnepelhettük volna a száz évvel azelőtt gyönyörű nagyvárossá épülni kezdő Budapest egyes házait. Így szinte minden épület sorra került volna, amely a város arculatát oly meghatározó korban, a XIX. és XX. század fordulóján született. De tavaly is akadt 157, s idén is van 260 olyan épület (a régi „kis” Budapest határain belül), amely születésnapját ünnepli. Közülük kerülhetnek ki az áprilisi Budapest100 résztvevői, ha jelentkeznek.

Az idei százévesek közt találjuk például az Apáczai Csere János utcai Mahart-székházat, a Pénzügyminisztérium József nádor téri székházát, az OTP Nádor utcai központját, a Jókai téri Kolibri Színházat, a Nagymező utcai Thália Színházat, a Hungária körúti Vakok Állami Intézetét, a Thököly úti Szent Domonkos-templomot és még számos lakóházat és intézményt, egyebek mellett a Toldi mozi Bajcsy-Zsilinszky úti épületét.

A program szervezője, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és az OSA (Open Society Archives) már ki is küldte az érintett házakba felhívólevelét, s meg is tartották az első egyeztető „lakógyűlést”, amelyre harmincnégy épület képviselője jött el. A szervezők további lakóközösségek jelentkezését is várják (részletek a honlapon: www.budapest100.hu).

Azoktól, akik részt vesznek az akciójukban, csupán azt szeretnék, hogy a Budapest100 hétvégéjén tegyék vezetéssel bejárhatóvá lakóházukat, s ha lehetséges, „lepjék meg” az épületet valamilyen ajándékkal, például korlátfestéssel, a látogatókat pedig valamilyen kis attrakcióval. A kezdeményezések megvalósulását a szervezők segítik, a programokról műsorfüzet készül, és minden épület kap egy ez alkalomra szóló kültéri zászlót. Lesznek szervezett séták is a városrészek és a házak között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.