A béta bétája

Szőcs Géza kulturális államtitkár a Magyar Kultúra Napján indította el a MaNDA TV-t, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (innen a betűszó) videoportálját. Az államtitkár a gyűjteményt az MTI tudósítása szerint kapásból az alexandriai könyvtárhoz hasonlította, bár mikor a költő-politikus kibontotta a hasonlatot, az némileg szelídebbé vált: nem hagyományos televíziónak szánják a kétnaponta frissülő kulturális híradót, inkább az a céljuk, hogy összegyűjtsék a magyar kultúrára vonatkozó összes fontos tudást, ismeretet. Lendüljünk most túl azon, hogy ugyan, ki mondja, mondhatja meg százszázalékos biztonsággal, hogy mi a fontos tudás és mi nem az, valamint azon, hogy az „összeset” összegyűjteni eleve reménytelen vállalkozás. Maradjunk a honlapnál.

A honlapnál, amely tehát a MaNDA mindenki számára ingyen elérhető videoportálja, roppant mozgóképes archívuma szeretne lenni, és talán a jövőben az is lesz. Most még csak egy torzó. A jobb felső sarokban ott szerepel a bűvös szó, „béta”, ami informatikusról magyarra fordítva annyit tesz: egy weblapnak elsősorban még tesztelésre szánt verziója. A fejlesztők a béta verzió működését figyelve szereznek tapasztalatot arról, működik-e a termékük – az ilyen fejlesztéseken később már csak kisebb módosításokat, bővítéseket eszközölnek a programozók.

Nem az a baj tehát, hogy másfél hét alatt nem tűnt el a „béta” felirat az amúgy nem különösebben fantáziadús logó mellől. Hanem hogy a főoldalon például másfél hét alatt nem történt semmi: Szőcs Géza köszöntője, egy Cseh Tamás-etűd (a dalnok születésnapját, akárcsak a Himnuszét, január 22-én ünnepeljük), Jordán Tamás filmje a Szózatról, egy ózdi híradó és Berecz András foglalja el. Nem baj, majd az Újdonság menüpont alatt.

Egy klikk, és elénk tárul a nagy szürkésfekete semmi, ami tényleg újdonság: ilyen sokrétű, szép nagy szürkésfekete semmit még valóban nem láttunk soha. Nézzük a Top10-et – itt valóban találunk tíz tételt, aminek válogatása nem okozhatott nagyon nagy gondot, tekintve, hogy a honlapon szereplő videók száma a cikk írásának kezdetén, kedd délelőtt nem sokkal volt több, mint tíz, ha jól számoltuk, tizenegy. A cikk írásának vége felé, kedd délután már kicsivel jobb a helyzet.

A Műsorok menüpont almenürendszerének első elemére, a Játékfilmekre kattintva például már nemcsak egy, de két filmet találunk, a Szíriusz mellett a Halálos tavaszt. Valaki nagyon szereti Karády Katalint a szerkesztőségben.

A Kulturális műsorok menüpont bővebb merítést kínál, van zenés időjárás-jelentés (Vivaldi: Tél, I. tétel), Berecz András mesét mond, egy Áprily-vers, egy spot az RS9 egyik előadásáról, ugyane menüpont második oldalán még három, Berecz András által elmondott mese (ebből kettő ugyanaz). Issovits István táncegyüttese Cseh Tamásra táncol, mellette Jordán (már említett) filmje a Szózatról és az államtitkár (már említett) bevezetője, valamint zenés időjárásjelentés (Vivaldi: Tél, II. tétel).

A Művészportrék menüben Róna Éva vall a gobelinről, az Archív filmhíradókban kiskunhalasi és (a már említett) ózdi képsorok, a Reklámok szekciójában egy Nikotexetűd. Dokumentumfilmeket is kínál a MaNDA TV, egyebek mellett egy Cseh Tamás-összeállítást. Cseh Tamást is nagyon szereti valaki a szerkesztőségben. Az Animációs filmek szekciójába reggel óta bekúszott egy Homolya Gábor-film, a Western, a Gyermekműsorokéba egy Horváth Mária-rajzfilm.

És ennyi. A hosszas felsorolás nyomán úgy tűnhet, van itt kontent szépen – csakhogy a Műsorok tizenhat felkínált menüpontjából nyolc egyáltalán nem kínál tartalmat. Az ínyenceknek van még egy Élő adás szekció, amely két ablakot rejt, a Magyar Kultúra Napja Szatmárcsekén és Budapesten – értelemszerűen egyik sem működik, hiszen a magyar kultúra napja mintegy másfél hete volt.

Az ígéret szerint kétnaponta jelentkező Kulturális híradót, amelyből tehát legalább négy adásnak már ott kellene lennie a honlapon, egyáltalán nem találtuk. Mégsem háborgunk túlságosan, hiszen, mint Szőcs Géza megjegyezte, „a műsorfolyam szinte ingyen készült, lelkes csapattagok áldozatkész munkájából”. A szinte ingyen munkát pedig nehéz számon kérni.

Meg hát nem is nagyon volna kitől, a MaNDATV.hu impresszum menüpontja ugyanis nem kattintható. Így marad a merengés a site dizájnján. Landes-Fuss regénycíme nyomán: egy rém ronda kékesfekete honlap Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.