Megpendül a Hangvilla

Újjáépült formában, erős hangzású „Hangvillaként” szólal meg Veszprémben a „régi idők mozija”, az egykori Séd filmszínház. A filmet rendszeresen már régóta nem vetítő intézmény – melyben a Pannon Várszínház is játszik – egy magánvállalkozás tulajdona, ám 2018-tól átveszi tőle az önkormányzat. Addigra a város átalakítja teljes kulturális intézményrendszerét.

Veszprémet kulturális intézményekben viszonylag gazdagon érte a rendszerváltás. Volt és van színháza, a hajdanán Dimitrovról elnevezett monumentális megyei művelődési központból pedig városi intézmény lett. Igaz, hatalmas, rosszul használható tereinek a fűtése is rengeteg pénzt emészt fel, oszlopos kamaraterme pedig kiállítások tartásán kívül másra nem igazán alkalmas. Tíz éve nincs pénz a felújításra, a pályázatokat – bármilyen párt legyen is kormányon – rendre elbukják.

Jövőre kezdődik az átépítés, 2013-ra megújul a ház
Jövőre kezdődik az átépítés, 2013-ra megújul a ház

Az úttörőházat megvette egy külföldi vállalkozó, aztán porig rombolta. Az 1970-es években épült Séd filmszínház sorsa országosan egyedi: egy kultúrapártoló vállalkozó, Bélafi László, a Védegylet Veszprémért Egyesület elnöke, a város vegyes karának tagja ugyanis 2005-ben megvásárolta.

– Nem vagyok ingatlanbefektető, egy olyan kulturális intézménymodell kialakítását terveztem el, mely megállja helyét az értékpiacon – mondja Bélafi. – Lehet, hogy naivan, de rögeszmésen hiszek a kultúra országot erősítő, megtartó erejében. Szerintem a kultúra igényének kialakítása nélkül nem lesznek felelősen és önállóan gondolkodó, döntésképes polgárai az országnak. Ez pedig az egyén és a közösség minőségi életének, valamint a demokráciának egyaránt feltétele. E nélkül folytatódik az a „zombisodási folyamat”, mely már most is riasztó méreteket ölt.

Bélafi elképzeléseit a 2008-as válság lefékezte ugyan, ám az intézmény így is népszerű és működőképes, játszótere a Vándorfi László által irányított Pannon Várszínháznak, de van benne ifjúsági klub, közösségi terében is rendszeresek a programok, itt található a város központi jegyirodája, s kávézó és étterem kínálja vendégváró szolgáltatásait. Kiegészítő bevételhez a parkolóházuk juttatja őket. Veszprém önkormányzata azonban a következő másfél évben a belváros „funkcióbővítő rehabilitációja” keretében egy impozáns, modern kulturális középületet alakít ki a régi Sédből.

– A megújult Hangvilla a város zenei közösségeinek otthona, hangverseny- és próbaterme lesz. A színházi estek, a filmvetítések és más kulturális események mellett alkalmas, méltó teret kínál konferenciák, estélyek rendezésére – vetíti előre a jövőt Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Hozzáteszi: valószínűleg jövőre az eddig megyei Petőfi Színház is átkerül a város fenntartásába, s a honvédségi művelődési központ, a HEMO is önkormányzati tulajdonú lesz. A városi kulturális intézményhálózat az 1 milliárd 320 millió forintból átalakuló Hangvillával lesz teljes. De azt sem tagadta a polgármester, hogy ha nem sikerül pénzt szerezni a városi művelődési központ felújítására, akkor az intézmény a bezárás sorsára juthat, tevékenységét pedig a Hangvillába és a HEMO-ba telepítik át.

Bélafi László maga is életképesnek és elfogadhatónak tartja az új konstrukciót. Kötött egy finanszírozási megállapodást: az önkormányzat üzletrészt vásárol a volt Séd mozi mostani tulajdonosától, mégpedig olyan formában, hogy a pályázati pénzekkel jelentősen támogatott belvárosi projektet 2013-ban lezárják, s az azt követő ötödik év végén kerül át teljes mértékben a helyhatóság tulajdonába.

– Anyagilag biztosan nem érte meg, hogy annak idején belevágtam ebbe a projektbe, de a tapasztalatok és a nem lebecsülhető eddigi eredmények jelentősen hozzájárulnak egy új, működőképes, önfinanszírozó kulturális üzleti modell kialakításához – summázza Bélafi.

Vándorfi László rendező, a Pannon Várszínház vezetője azt mondja: társulatuk a jövőben is itt szeretne játszani, feltételeik az átalakítással lényegesen javulnak, a felújítás műszaki részleteit egyeztették velük.

– A tervek egy jól használható teret ígérnek – nyugtázza a szakember. – Az új műszaki megoldások megkönnyítik az életünket.

Az építkezés jövőre kezdődik, s 2013 nyarán pedig már új, impozáns formában szólalhat meg a veszprémi Hangvilla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.