Convoy Leipzig

A szó – konvoj – védőkíséretet jelent.Ma már védik az ún. Lipcsei Iskola képeit. Valaha tiltották, hiszen az NDK hivatalos képzőművészeti irányzatába nem fért bele.

Dekoratív, színes, néhol a naiv művészetet imitáló alkotások, melankolikus hangütéssel, erős, bár absztrakt társadalomkritikai éllel. Most Budapesten látható 18 német művész csaknem 70 alkotása.

Törő Tamás menedzser arról beszél, hogy 2009-ben határozta el egy fiatal, ambíciózus csapat, hogy Budapesten olyan galériát nyit, ami a régi mesterek helyett kortársakat és külföldi alkotókat állít középpontba. A becsüs, művészettörténész társaság szerint van még lefedetlen terület a hazai művészeti piacon. Nemzetközi kapcsolatokat építve elsőnek a Lipcsei Iskola alkotóinakműveiből mutatnak be egy válogatást a Biksady Galériában.

1952-ben az NDK politikai megrendelésében harcot hirdetett a kozmopolitizmus és a formalizmus ellen, és ezt a képzőművészeti főiskolák fő programjává tette. A történelmi materializmus nézőpontját követelték az irányelvek, ezt parancsolták a Drezdai Akadémia növendékeinek is. Ezzel az iránnyal fordult szembe Harry Blume lipcsei festő egy 1961-es kiállításon, amikor a körülötte csoportosuló művészek elvetették a politikai rendelést, és az allegóriák, absztrakciók és egy új realizmusfogalom mentén alakították ki festészetüket.

Sokáig heves vita folyt a Lipcsei Iskola létezéséről, de a kilencvenes évek elejétőlmár ezen a néven szerepeltek kiállításokon. Rosa Loy, Neo Rauch, Axel Krause, Anette Schroter és társaik először láthatók együtt Budapesten.

Törő szerint izgalmas, új és érdekes kísérlet az övék. Az európai és amerikai piacokonmeg a közönség körében is ismert és fontosművekkel nyitották a galériát. Számítanak a galeristák, műgyűjtők és a hozzáértő művészetrajongók érdeklődésére. Arra, hogy Budapestet még jobban sikerül bekapcsolni az európai közelmúlt művészeti eseményeinek áramába.

További terveikben az op-art és a pop-art alkotóinak ésmunkásságának bemutatása szerepel.

INFÓ

CONVOY LEIPZIG október 22-ig a Biksady Galéria és Aukciósházban (Budapest, Falk Miksa u. 24–26.)

TOP 5

1. BADA DADA EMLÉKKIÁLLÍTÁS

Az avantgárd művész, Bada Dada Tibor retrospektív kiállítása a Home Galériában.

2. VUK ÉS TÁRSAI

Dargay Attila eredeti gra káiból álló rajzkiállítása már csak a héten látható Putnokon, a Gömöri Mú zeumban.

3. A 30 AS ÉVEK MODERN FOTOGRÁFIÁI

Kozák Lajos, eddig sportfotósként ismert fényképész méltatlanul elfeledett, fotótörténeti jelentőségű életműve a CULTiRiS Galéria/Örkény István Könyvesboltban.

4. SAJDIK

Sajdik Ferenc gra kus, karikaturista, rajzfilmrendező kiállítása az Aranytíz Kultúrházban.

5. MOHOLY NAGY LÁSZLÓ

Moholy-Nagy és a fény 200 festményen, fotón filmen és grafikán a Ludwig Múzeumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.