Agyatlan, szívtelen, bosszantó

Kevin Jamest egy pillanat alatt meg lehetett szeretni A randiguruban. Eleven maflaságát, darabosságát, amely kiváló komikusi vénával és nagy szívvel párosult.

Úgy tűnt, hogy ő lesz Hollywood következő mackója John Candy és John Goodman után. Már csak az volt a kérdés, hogy esetleg drámai szerepekben is megmutatja-e majd magát. Úgy tűnik, ehhez egyelőre nincs bátorsága.

Mint ahogy ahhoz sem, hogy a melák, esetlen, magányosan csetlő-botló karakterét árnyalja valamiképp (legfeljebb mellékszerepekben, jelentéktelenül). És ami még rosszabb: az állandóság egyre rosszabb filmekben köszön vissza. Újra és újra.

A Férj és férj talán még megbocsátható lett volna, de a Pláza ásza vagy a Nagyfiúk már igazi kisiklás. Pedig az előbbiben már abszolút főszerepet kapott, vagyis már nem nagyon lehetett másra áthárítani a fiaskót. Vagy mégis: a gyönge forgatókönyvre, a lapos és többszörösen újrafelhasznált poénokra és szituációkra, az erőltetett ripacskodásra. A folyamat mélypontja a mostani alkotás, A gondozoo, mely méltán pályázhat az év eddigi legrosszabb vígjátéka címre, miközben minden idők legrémesebb állatfilmjei között is jó eséllyel indulhatna a Tök állat című „klasszikussal” együtt.

Lelketlen, sablonos, és átlátszó, mint az ablaküveg. Olyan, mintha a már említett Randigurut házasítanánk össze Doctor Dolittle-lel: beszélő állatok adnak párkeresési tanácsokat reménytelen főhősünknek. Csakhogy ami A randiguruban kimondottan szellemes volt és életszerű (egynémely „trükköt” még ki is lehetett próbálni a valóságban), itt elfogadhatatlan: szinte versengenek egymással a jelenetek, hogy végül melyik lesz a legkínosabb. A mackójárástól a varangypózig, az étteremben való pisiléstől a gorilla agyament vacsorájáig ível a kínálat, miközben kétségbeesetten kutat az ember a teremben, hogy ez vajon kinek lehet mulatságos.

Igazából csak azon csodálkozunk, hogy a szerelem szenvtelen tárgyát alakító Rosario Dawson hogyan csöppenhetett ebbe a katyvaszba.

Nem olvasta a forgatókönyvet? Vagy ennyire megbízott a nem túl nagy nevet szerzett Frank Coraci rendezőben, aki eddig jobbára Adam Sandler hátán kapaszkodott fel a könnyű kezű iparosok közé? Soha nem derül ki. Egy viszont biztos: ha Kevin James így folytatja, lassan olyan lesz, mint Rob Schneider, az agyatlan filmek koronázatlan királya. Ha feltűnik a vásznon a neve, csak legyintünk, smár fordulunk is el. Hiszen A gondozoo kimondottan bosszantó alkotás, olyan, amelynek már a langyos középszer is elérhetetlenül magasan van. Olyan, amit megjegyez magának az ember, és alig várja, hogy az alkotók átvegyék érte az ellen-Oscart, a filmipari citromdíjat, az Arany Málnát. Bár ehhez semmi sem lehet elég savanyú.

Kevin Jamesnek beszélő állatok adnak párkeresési tanácsokat
Kevin Jamesnek beszélő állatok adnak párkeresési tanácsokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.