Kodály Központ: erős kezdés

Múlt év decemberében adták át Pécs új kulturális intézményét, a rangos hangversenyek és konferenciák rendezésre megálmodott Kodály Központot, s az elmúlt három hónap alapján elmondható, hogy az ideszervezett zenei programok iránt rendkívül nagy az érdeklődés. Eddig tucatnyi telt házas koncertet tartottak a központ 999 nézőt befogadó hangversenytermében, s a következő hetek számos programjára sem lehet már jegyet kapni.

A fentiekben természetesen szerepe van annak, hogy világsztárok és kedvelt hazai zenekarok (példáulAl Di Meola, Jan Garbarek, a Csík Zenekar, a Quimby, a King’s Singers vagy a New York-i Metropolitan tenorja, Marcello Giordani) léptek, illetve lépnek fel a Kodályban. De annak is szerepe van a sikerben, hogy a pécsiek kíváncsiak az új épületre és a kiváló akusztikájáról híres hangversenyteremre.

Tudni kell, hogy korábban Pécsett főképp az egyetem egyik aulájában, a színházban, valamint a négytornyú bazilikában és a zsinagógában tartottak komolyzenei koncerteket. Ezeken a helyeken 400-700 zenekedvelő fért el, ám a nem megfelelő akusztika és a kényelmetlen ülések miatt csak a sztárok fellépésein volt telt ház. Mostantól – várhatóan – még több világhírű zenész látogat el a baranyai megyeszékhelyre, hisz eddig sokan azért nem jöttek el, mert egyik pécsi helyszínt sem találták alkalmasnak.

A Kodály Központ lett az otthona a Pannon Filharmonikusoknak, így a szimfonikus zenekar évente 55 koncertet tart a házban. Tavaly a zenekar az év első tíz hetében 3500 jegyet adott el pécsi koncertjeire, idén hét és fél ezret. A zenekar öt éven át egy művelődési házban tartott beavató koncerteket a gyerekeknek, s ezekre a hangversenyekre általában 200-300-an jártak, most viszont több mint háromszor annyian, hisz egyetlen szék sem maradt üres a Kodályban. Tegyük hozzá, hogy amikor a filharmonikusok birtokba vették a házat, 30-40 százalékkal drágították a jegyárakat (most ezer és 10 ezer forint között mozog egy belépő), ám ez sem riasztotta el a közönséget.

A Kodályba főképp világzenei és dzsesszkoncereteket szervező Pécsi Kulturális Központ is ugyanilyen mértékben emelte a jegyárakat, s az utóbbi intézménynek is hasonlók a tapasztalatai, mint a filharmonikusoknak.

Mint arról korábban már írtunk, Pécs vezetői hónapok óta tárgyalnak a kormánnyal arról, hogy az évente 500-600 millió forintos működési költségű Kodály Központ legyen nemzeti – s ezáltal állami fenntartású – intézmény. Erre kapott is a város ígéretet. Egyes információk szerint a kormány a Kodály Központ és a Művészetek Palotája integrációját fontolgatja. A MüPa új vezetője, Káel Csaba a napokban cáfolta ezt a hírt. Amúgy Pécsett sokan úgy vélik, hogy a város jól járna, ha a Kodály integrálódna a MüPába, hisz akkor a Pesten fellépő világsztárok útba ejtenék Pécset is. Bozóky Anita, a Kodály Központot működtető kft. ügyvezetője ezzel kapcsolatban elmondta: a Kodály és a MüPa integráció nélkül is együttműködésre készül, s a terv az, hogy egyegy népszerű előadónak mindkét intézményben rendeznek majd koncertet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.