Primo Mogul

Berlusconi tudta, mire van szükség a nézettséghez: hosszú lábakra és termetes női keblekre.

A magyar filmforgalmazás egyre inkább csak kritika tárgya, de a Médiaország – a TV hatalma című dokumentumfilmmozis disztribúciója kellemes meglepetés. Azért fel lehet tenni a kérdést: miért csak most kerül a magyar közönség elé egy 2009-ben készült, illetve a velencei filmfesztiválon bemutatott produkció. Talán mert most aktuális igazán.

Aki Belusconi olasz miniszterelnök botrányaira vagy alvilági tevékenységeire kíváncsi, csalódni fog, ám ha az érdekli, hogyan került fel a csúcsra Olaszország leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, rendkívül szórakoztató másfél órát tölthet el a Médiaországgal. Mert a média igenis hatalom, aki a kezében tartja a sajtó, kezében tartja a saját sorsát.

A teljes sztori felgöngyölítésének érdekében a rendező visszanyúl a hetvenes évek második feléig. Látszik, hogy az akkor még műsorvezető Berlusconi gyengéje a gyengébbik nem: fekete-fehér tévéshow-jának bejátszásaiból kiderül, hogy a kvízműsorról alkotott véleménye igencsak „vad”: minden egyes helyes nézői válasz után az arcátmaszkmögé rejtő háziasszony megszabadul egy ruhaneműjétől. Berlusconi tudta, mire van szükség programjai nézettségéhez: hosszú lábakra és termetes női keblekre. És hogy a politikában is számít a nőkre, kapunk reklámot, melyben asszonyok hada zsoltárszerű énekben ad hálát a sorsnak, hogy Silvio létezik. Az a gyári dolgozó is szórakoztató, aki mindenképpen be akar kerülni Berlusconi műsorába, és kifejti, hogy az olasz nők 80 százaléka arra vágyik, hogy vetkőzzék a kereskedelmi tévében, majd hozzámenjen egy focistához.

Erik Gandini rendező/narrátor konklúziója cinikusan zseniális: Silvio Berlusconi úgy lett nagy, hogy tulajdonképpen szórakozik és szórakoztat. A recept arra is elég volt, hogy többször megválasszák Olaszország kormányfőjének. E pozícióban már tényleg mindent megtehet, mentességet szavaztatott meg a saját részére, és olyan arcokat bízott meg bizalmasának, akik párás szemmel tisztelegnek Benito Mussolini nagysága előtt. Csak egy részlet nem tiszta, hogy tudta ezt Gandini leforgatni olasz pénzből? Sehogy. A film svéd–dán–angol–finn koprodukció. Azok a furmányos északiak!

Top 5

1.  Film - Párizsból szeretettel

John Travolta francia filmben.

2. Film - Egy jobb világ

Dán-svéd film afrikaiakról Északon.

3. Film - New York, I Love You

Francia-amerikai műben Orlando Bloom és Natalie Portman.

4. DVD - Ízek, imák, szerelmek

Mindenhol Julia Roberts.

5. DVD - Social Network - A közösségi háló

A Facebook-film lemeze.

 

Berlusconi gyengéje a gyengébbik nem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.