Chatelve informál a debreceni könyvtáros

Akár közösségi oldalakon chatelve is kérhetnek információt legújabban könyvtári kölcsönzésükről a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) és a Tiszántúli Református Egyházkerület két könyvtárának olvasói. Egy nagy ívű fejlesztésnek köszönhetően ugyanakkor Debrecen összes felsőoktatási könyvtárának állománya az ország minden lakosa számára elérhetővé vált, bővült az online szolgáltatások köre, az olvasótermek látogatóit pedig 40 új számítógép várja.

Az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, összesen százmillió forintból tető alá hozott projektum fő küldetése az, hogy Debrecen összes felsőoktatási intézményénekkönyvtári állományára kiterjessze a DEENK által kifejlesztett, úgynevezett Országos Dokumentumellátási Rendszer (ODR) szolgáltatásait. A támogatás révén bővült a 24 órán keresztül elérhető online könyvtári szolgáltatások köre, így például a beíratkozás, a raktári kérésindítás, a hosszabbítás, az elektronikus tartalmak otthoni elérése, a könyvtárközi kérés és a dokumentumszolgáltatás. A digitális könyvtárszolgáltatás az egész országban hozzáférést biztosít a gyűjtemények számos eleméhez, emellett a DEENK az egyetemi tananyagok tárolására és használatára is lehetőséget nyújt a hallgatóknak.

A hatékonyabb olvasói tájékozódás érdekében a könyvtárak – a jelek szerint sikerrel –igyekeznek kiaknázni a közösségi médiában rejlő lehetőségeket is: a népszerű közösségi oldalakon (Iwiw, Facebook) is állandó kapcsolatban állnak tagjaikkal. Az online chat segítségével az olvasók minden eddiginél gyorsabban és kényelmesebben juthatnak első kézből származó információkhoz. A projekt keretében mindemellett 40 új számítógépet helyeztek el a könyvtári olvasótermekben.

Az egyetemi, egyházkerületi és főiskolai könyvtárak értékes régi és speciális gyűjteményei is elérhetővé váltak az országos könyvtári rendszer számára. A megnövekedő adatforgalom kiszolgálását az ODR fejlesztéséhez kialakított infrastruktúra biztosítja. A beruházás során növelték a DEENK számítógép hálózatának áteresztőképességét, a gerinchálózati, a szerverek kapcsolódási sebességét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.