A kultúra tényleg mindenkié

Kiállításra vágyik, koncertre menne, vagy beülne egy moziba anélkül, hogy költekeznie kellene? A kultúra és művészet fővárosunkban bárki számára elérhető, nem pénzkérdés. Igazi kulturális programdömping vesz minket körül, csak nyitott szemmel kell járni. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány olyan kulturális programot, mely bárki számára elérhető, és semmibe sem kerül.

A filmek szerelmeseit várja a Remake filmklub a Fogasházban, ahol kéthetente szerdánként 19 órától befutott hollywoodi filmek kevéssé ismert eredetijét nézhetjük meg ingyen, vagy az Articsóka filmklub, ahol szerda esténként igazi audiovizuális élmény várja a látogatókat, hiszen a vetítések után koncertek szórakoztatják a közönséget. A Tabán filmklub minden igényes filmrajongót szeretettel vár, mindössze egy egyszerű regisztráció szükséges: e-mailt kell írni filmklub-regisztráció tárggyal a taban@ grantfilm.hu címre, és már tagok is lettünk, a későbbiekben pedig mi magunk is javasolhatunk filmeket, amelyeket a moziban szeretnénk látni. Ezenkívül a Sirály fi lmklub vasárnaponként 20.30-tól, a Tranzit Art Café este 19 órától, a Tűzraktér hétfőnként 18.45-től a Török filmklubbal, keddenként pedig este 19 órától a Szirtes filmklubbal, míg a Máskép(p) filmklub kéthetente szerdánként 17.30-tól a Bálint Házban várja a nézőket.

Odavan a fotózásért? Kipróbálná magát, vagy csak szeretne hasonló érdeklődésű emberekkel találkozni? Ha így van, hétfőnként este 19 órától a Tűzraktérben a helye, ahol elsajátíthatja a fotográfi a csínját-bínját. A szemináriumra az eszter@undergoundkiado.hu e-mail címen lehet jelentkezni, a foglalkozásokon becsületkaszsza működik, a résztvevőkre bízzák a szervezők, ki mennyit dob bele.

Ha imádja a zenét, de nincs lehetősége muzsikálni, mert kezdő, vagy csak egyszerűen nincs kéznél az önnek való hangszer, akkor vasárnaponként este 18 órától várja a Zeneovi felnőtteknek, szintén a Tűzraktérben. Ugyanitt kedd esténként izgalmas esztétika előadások és úgy általában ingyenes fesztiválok, játszóházak és koncertek várják az érdeklődőket.

Ha egy fárasztó nap után könnyedebb szórakozásra vágyunk, akkor célszerű valamilyen zenés helyre menni. A Pótkulcsban mindenki talál kedvére való muzsikát, népzene, etnodzsessz, kamarakórus és világzenei koncertek várnak minden korosztályt teljesen ingyen.

Az Instant és a Kuplung az elektronikus zenét kedvelőknek, a Jelen, a Fogasház, a Szilvuplé és az Old Man’s Music Pub pedig inkább az élő zenét kedvelőknek kedvez. Itt leginkább dzsesszt, bluest, soult és funkyt hallgathatunk, de kínálatukban nagy szerepe van a DJ-knek is, akik a koncertek utáni hangulatról gondoskodnak.

Ha komolyzenére vágyunk, a Fészek Művészklubban az Új Magyar Művek hangversenyciklusa minden év november–decemberében 4 egymást követő szerdai napon várja a közönséget, továbbá érdemes betérni a Zenetörténeti Múzeumba, ahol egyébként a hangversenyek többsége ingyen látogatható a jelképes összegű, aznapi múzeumi belépőkkel.

Ha tele van megvalósításra váró ötletekkel, érdemes felkeresni az Anonim Innovátorok Klubját a Sirályban minden hónap utolsó hétköznapján. Este 18 és 20 óra között egy kötetlen beszélgetés vár minden érdeklődőt, ahol kellemes társaságban, borozgatás mellett tanulhatunk azoktól, akik már megvalósították egykor talán lehetetlennek hitt elképzelésüket, és bárki előrukkolhat legvadabb agyszüleményével.

A rabbi, a pap meg a többiek című programsorozat a Bálint Házban lehetőséget nyújt, hogy bizonyos témákba alaposabban belemélyedjünk. Hónapról hónapra új téma kerül górcső alá, melyet a lehető legtöbb oldalról meg kívánnak vizsgálni. Meghívnak egy rabbit, egy papot, egy közéleti személyiséget, egy művészt és egy, az adott témában jártas szakembert, hozzájuk csatlakozik valaki a közönség soraiból, és együtt vitatják meg az adott témakört. Január 23-án például a demokráciával foglalkoznak majd.

Igazi kikapcsolódást jelenthet a képzőművészet: nemzeti ünnepeinken bárki ingyen megtekintheti a múzeumok minden kiállítását. A 26 éven aluliak és a kisgyermekes családok havonta egyszer ingyen látogathatják az országos múzeumokat: minden hónap harmadik szombatján megnézhetik a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítását, a Magyar Nemzeti Galériában és a Zenetörténeti Múzeumban pedig lehetőségük van az időszaki kiállítások bebarangolására is. Minden hónap utolsó vasárnapján nyitva áll a Közlekedési Múzeum, a Ludwig és a Hadtörténeti Múzeum kapuja is, minden hónap első szombatján pedig az Elektrotechnikai Múzeum várja a kísérletező kedvűeket és a kisgyermekes családokat. Minden hónap utolsó szombatján érdemes ellátogatni a Petőfi Irodalmi Múzeumba is. Ajánlatos felkeresni a Fogasházat is, akárcsak a Kohó Egyesülettel indított galériájukat, a Demót. Ingyenes kiállítások várnak a Fészek Klubban, a Roham Galériában keddtől szombatig délután 16 és 20 óra között, a Bálint Ház nagytermében és a Tűzraktérben, a Kiállítás Előtt Galériában is szerdán és csütörtökön 18 és 21 óra között.

A művészfilmek szerelmesei számos helyen találhatnak ingyenes vetítést
A művészfi lmek szerelmesei számos helyen találhatnak ingyenes vetítést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.