Mit hozott a Jézuska Fenyőünnepre?

A 60-as, a 70-es és a korai 80-as évek meghitt szentestéinek atmoszféráját idézi meg az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény gyerekfoglalkoztatója a negyveneseknek, ötveneseknek és korai hatvanasoknak. Torokszorító találkozásunk a lemezárugyári naposcsibével, a Matyó bonbonnal és a Mecseki Itókával.

A Váci úti kiállítóhely galériáján január 6-ig látogatható Karácsonyvárás a retró jegyében című tárlat megtekintése roppant kényelmes művelet, bőven elég, ha az ember fogja magát, leül a Budapesti Kárpitos és Díszítő Vállalat PORÁN habanyaggal töltött, dörzsölt lábbal szerelt Mini fotel (1971) fantázianevű ülőbútorára és onnan néz szerteszét. Előtte, magos üvegtárlóban pompás régi delikátok idézik azokat a daliás évtizedeket, amikor a honi édesipar második legfontosabb üzenete így szólt: „a termék felületén megjelenő szürke réteg annak élvezeti értékét nem befolyásolja”. Hányatott gyermekkorom legendás ínyencségei vannak közszemlére téve itt, köztük a befolyásolhatatlan élvezeti értékű Matyó bonbon, a Tere-fere keksz és a Hattyu (!) nevű készítmény.

Szemben a hazai játékgyártás egykori zászlóshajója, az (angyalföldi)Lemezárugyármechanikus műremekei kelletik magukat, mint legbecsesb karácsonyi ajándékok: a lapáttal kialakított arcélű kisfiúval berendezett Csengős Mozdony, a megtört tekintetű Csipegető Csibe, a vidám Törpeautó, a szédítő Lendület Motorkerékpár, a Villogó Gépkarabély és minden korombeli kisdobos legédesebb álma, a csudálatos Holdjáró, amely menet közben egy kis hungarocell gömböt lebegtetett ennen kocsiszekrénye felett, bár nem sokáig, mert a labda másnapra örökre elveszett.

Oldalamon és szemközt, a Szék- és Kárpitosipari Vállalat II. sz. gyáregységéből származó székek által közrefogott, finoman lakkozott asztalon korabeli társasjátékok idéznek fel körbefertőzéses családi napokat, mások mellett a nagyszerű Polikresz, a Kapcsolj gyorsan! és természetesen az eredeti Gazdálkodj okosan, az, amelyiknek a tábláján a pincérnek olyan formájú felsőteste volt, mint egy mackósajt, a mackónak viszont pont olyan, mint egy pincérnek.

A kamarakiállítás fő attrakciója természetesen a kötéllel elkerített karácsonyfa és melléke. A rendező azt a pillanatot fogta meg, amikor a családtagok már kibontották ajándékaikat, és éppen elkezdtek volna örülni nekik, ám ekkor az egész kompániát elrabolta egy imperialista ufó, mert annak semmi se szent. De nem baj, így jobban szemügyre lehet venni, mit hozott a Jézuska Fenyőünnepre. Nos, a kisebb gyereknek lemezárugyári holdrakétát Interkozmosz felirattal, a nagyobbnak kisvasutat, a legnagyobbnak a Móra Kiadó Képes Földrajz sorozatából a Szovjetunió című kötetet, a szülőknek pedig kizárólag különböző alkoholtartalmú szeszes italokat: csokiflipet, Mecseki Itókát, állami Unicumot és egy tetszetős papírdobozba rejtett, Vadász Italok nevű háromdarabos ampulla-szortimentet. Minden stimmel, én, a kortanú is igen jó hangulatú karácsonyokra emlékezem.

Minden korabeli kisdobos legédesebb álma
Minden korabeli kisdobos legédesebb álma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.