Mai találmány

„Aki tizenhét évesen visszautasít egymillió dollárt, annak célja van az életben” – gondolja az új kultúra egyik képviselőjéről a másik.

Maga nem is olyan seggfej, mint amilyennek mutatni akarja magát – mondja a végén az ügyvédi iroda gyakornoknője az ifjú milliárdos Mark Zuckerbergnek, aki az ellene indított tárgyalás szünetében ebéd helyett laptopján figyeli, hogyan áll az általa kreált program Boszniában. Ami végképp bizonyította nekem, hogy ez a film is csak egy a soktucatnyi hollywoodi karriertörténet közül. Hollywood erős a részletek hitelességében, de hiába adja vissza tökéletesen az egyetemi campus légkörét, leginkább a félszavakból építkező, követhetetlen sebességű párbeszédeket, az új, komputerizált világban rendkívül felgyorsult kommunikációs formákat.

A változás közepette a rend ugyanolyannak mutatja magát, a sport és az egyetem kapcsolata, a diákklubok zárt rendszere, a harvardimentalitás konzervativizmusa érintetlennek tűnik. Sőt, konzervatívabb,mint valaha. A filmben és az alapját képező könyvben a nők, ha egyáltalánmegjelennek, csak kiegészítő báb(számítógépjáték)figurák, és nem is akarnak mások lenni. (Hol vagytok, ti okos, geek lányok?!)

Demit akarok?Hogyan bírnák régi szabályaikkal a kultúra ilyen avuló termékei,mint a nyomtatott könyv és a mozivászonra vetített képsormindazt az újat visszaadni, amit a digitális kor termel ki magából?! „Aki tizenhét évesen visszautasít egymillió dollárt, annak célja van az életben” – gondolja az új kultúra egyik képviselőjéről a másik. S már tudjuk, hogy nemrég egy újabb titán a Groupon nevű cég vezetőjeként hatmilliárd dollárt sem fogadott el azért a számítógépes kereskedelmi modellért, ami két éve még nem is létezett. Már biztosan róla is írják a könyvet, mint olyanról, aki „meg volt győződve saját tevékenységének forradalmi voltáról”.

A most 26 éves Zuckerberg – a Time magazin szerint az év embere – kollégiumi szobájában kezdte építeni a Facebook nevű internetes közösségi hálózatot, és most én is egy vagyok a többmint félmilliárd júzer közül, akinek képernyőjén mindennapmegjelenik az indító kérdés: „Mi jár a fejedben?” És mielőtt végigfutnék rajta, hogyan válaszoltak erre az ismerőseim, azt kérdezem magamtól, hányan tartozhatnak azok közé, akik ezt úgy olvassák: „Ma mi újat találtál ki?”

Infó

Ben Mezrich: Véletlenül Milliárdos Hogyan született a Facebook? Athenaeum, 312 oldal.

Social Network – A közösségi háló Rendező: David Fincher, forgatókönyvíró: Aaron Sorkin.

Forgalmazó: Intercom
Forgalmazó: Intercom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.