Vonnegut riportere

Legutóbb 2005-ben jelentette meg a Maecenas Kiadó Kurt Vonnegut 1973-ban napvilágot látott regényét, a Bajnokok reggelijét. Immár harmadszor, de ez a kiadás is elfogyott hamar. Nem meglepő, hiszen az egykori amerikai reklámszlogent címéül választó, elragadóan csúfondáros mű a nagy tengerentúli íróegyéniség legnépszerűbb munkájának számít. A méltatások mindig megjegyzik, Vonnegut legjelentősebb regénye ugyan a háborús élményei hatására írt – Az ötös számú vágóhíd –, ám a Bajnokok reggelije a legkedveltebb. Mostanában csak kevéske antikvár kínálatban lehetett hozzáférni, no és – várakozás után – könyvtárban. Ezért volt jó ötlet nemrég a Kossuth–Mojzer Kiadótól, hogy hangoskönyvben adja közre.

Az ötlet fölbukkanását befolyásolta, hogy sajnos megtorpant a lendület, amely az elmúlt évtizedben szélesítette a hangoskönyvműfaj hatókörét itthon. (Persze, a válság! – mondanánk, de hát a német nyelvű piacon, ahol a hangoskönyvek jócskán megelőzik az e-könyvek keresettségét, ilyen megtorpanás nem történt.) Nálunk drá maian visszaszorult az új hangoskönyvkínálat, a kiadásra vállalkozók száma is három-négy cégre csökkent. Ezért fontos, hogy a Kossuth–Mojzer úgy őrzi zászlóshajó szerepét ezen a piacon, hogy jottányit sem fogja vissza magát, csupán megkeresi a piaci „réseket”. Erre Vonnegut műve mellett példa az ugyancsak a közelmúltban boltokba került Shakespeare-mesék (Györgyi Anna előadásában), Wilhelm Hauff A kis Mukk története és más mesék (Pokorny Lia), Rejtő Jenő Az előretolt helyőrség (Reviczky Gábor) vagy Efrájim Kishon Szőkék előnyben(Vallai Péter). Persze, valamennyi populáris, ugyanakkor értékes mű –népszerű előadó hangján megszólaltatva.

És itt a Vonnegut-CD különösen érdekes. Hiszen fölolvasója a riporterként főként a fiatal közönség körében szinte kultikus figurává nőtt Galambos Péter, azaz Galamb. Az ő előadásában sajátos atmoszférát kap a szöveg, mintha egy tőle megszokott szarkasztikus helyszíni beszámolót hallanánk a regénybeli Midland városka utcáin történtekről és mindarról, ami a hősökkel, Dwayne Hoover Pontiac-kereskedővel és Kilgore Trout sci-fi íróval megesik. Mulatságos események, de utóbb elgondolkodunk rajtuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.