Szignó alatt

A kifogástalan ízléssel kialakított belső tér az art decostílus esszenciális szépségét, érzékiségét és intelligenciáját sugallja. Az étlap első oldalán szereplő önvallomásában,vélhetően az étterem tulajdonosa, a kulináris koncepció meghatározójaként is emlegeti az itt tapasztalható minőséget, a n de siècle hangulatot. TOP50 Étterem értékelés: 6,8.

Ami itt látvány, ami kézzel fogható: a bútorszövetek, a fa megmunkálása, a textúrák, a fények mind-mind tökéletesek, mármár zavarba ejtően. A hely névadója Romain de Tirtoff – akit a monogramja után emlegetnek Ertének – Mata Harinak is tervezett fellépőruhát, és több mint emblematikus figurája volt az art deco kornak. Éppen egy saját kezűleg szignált műve alatt ülök, amelyen Josephine Baker tart pórázon egy afgán agarat.

Amíg a vonzó részletekkel vagyok elfoglalva, pincérnőm vizet tölt a poharamba, de egyéb figyelmességekkel nem szolgál, sőt még a látszatát is elkerüli, hogy a hely nagyvonalúságához illő házi kenyeret, vajat vagy bármit felajánljon. Rajtam kívül egy lélek sincs. Hétfő kora délután.

A szokásos étlap mellett szezonális, spárgaalapú specialitások sorakoznak. Ezúttal inkább az étlap kínálatából választok. Előételnek kecskesajtparfét édes céklával töltve, birsalmakompóttal és pirított kesudióval. A környezetnek megfelelően kézműves kompozíció érkezik: a tányéron élénk céklaszínű, szabályos hasáb fekszik, vagyis a hasáb két felső éle le van nyesve, így még inkább olyan, mint egy art deco tárgy. Ahhoz képest, hogy kecskesajt, a színe kellemesmeglepetés, a finom céklabevonat teszi. Mellette birsalmakompót, éppen csak az íze miatt, és néhány birsalmazselé-kocka, rajtuk a pirított kesudió. A sajtnál hiányolom az erősebb karaktert, a natúr pikantériát, sajátos érettséget. Két ropogós apróság, két csík karamellizált cukor a kesudió mellett további ízés textúrajátékra hív. Alapvetően ötletes összeállítás, de sokkal több vibrálás, teltebb ízek is létrejöhettek volna. A forma túlszárnyalja a tartalmat, a hely kötelez.

Borjúconsommét kapok velős derelyével. A csészében vonzó tisztaságú és színű lében vékonyra szelt, rombusz formájú sárgarépa, fehérrépa és szintén rombusz formájú derelye úszkál. Megint csak a formai elem jelzi, hogy a konyha igyekszik minden elemében felnőni a környezethez. Az íze inkább édeskés és erőtlen. Némi sózás után mintha életre kelne, de nem eléggé. Hiányolom a rétegzett, egymásba olvadó ízeket, ahogy egy consommét elképzelek. A derelye nem igazán pihe-puha, pedig ebben a levesben, még így is, a hártyavékony tészta volna a helyénvaló. Benne a velő szép gesztus, bár csak jelzésértékűen van jelen. Mindezekkel együtt szívet melengető fogás, komoly igyekezet észlelhető a kivitelezésben.

Főételemet a heti ajánlatból választom: bélszínt Stroganoff módra, spenótos galuskával. A hús kiváló minőségű, igaz, teljesen más recept szerint készült,mint a nemzetközileg elfogadott. Az eredetiben gomba van, és nem tartalmaz se savanyú uborkát, se mustárt –írja a Larousse Gastronomique. Persze valójában nem az a hiba, hogy a hazai átértelmezést követi az étel, hanem hogy túlságosan kilóg belőle az uborka, már-már túlteng, és a tejszínes, krémes állag ellenére is határozottan savanyú. Érdekes a spenótos galuska, de itt nehezen tud érvényesülni. Szépen zöldell, de ízében a domináns savanykás mártás mellett már nem tűnik fel a spenót.

A spárgaajánlatokból választok desszertet: vaníliás túrómousse-t zöldspárgafagylalttal, eperöntettel. Szép pasztell színvilág, vonzó tálalásban. A túró vaníliás sága nem kétséges, de a spárgafagylalt – nyilvánvaló, hogy a kellemes meghökkentés szándékával jött létre – lehetne karakteresebb. Sok a cukor, ami semlegesíti a spárga ízét. Mindazonáltal szép zöldes, és kétségtelenül spárga.

Igyekvő, de kissé figyelmetlen a szerviz. Elismerem, nem könnyű felnőni ehhez a környezethez, de összességében sok pozitív vonás, ötlet jellemzi a konyhai munkát. Magasan a mérce...

A Népszabadság és a Dining Guide Étteremkalauz közös tesztje

Infó: CAFÉ ERTÉ, BUDAPEST XII., ALKOTÁS U. 47. Asztalfoglalás: +36 1 225 3991 Web: www.cafeerte.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.