Amerikából jöttek

amint hűlni kezd az idő, a hagyománytisztelő nyugati boszorkány azonnal seprűjére pattan, hogy szívet melengető ünnepségsorozattal babonázza meg magyar híveit.

A mesebeli lény valóságba érkezésének első napján, október 31-én, Halloween éjszakáján nem akad sok dolga. Még csak át sem kell öltöznie, mindjárt kollegiális viszonyt alakíthat ki az embercsemetékkel, akik uniformisként hordják a boszorkaruhát, és a szomszédokhoz bekopogtatva követelnek csokit, töklámpást vagy készpénzt. A vasorrú hölgynek nem jelent problémát, hogy nem csupán néhány amerikai állam felett száguldott el, de Amelia Earhartot ismegszégyenítő sebességgel és hírveréssel szelte át az Atlanti-óceánt.

Szerencséjére, nem marad sokáig egyedül, több honfitársa is követi. Mellette suhan rénszarvasszánon Télapó, aki a Mikulás helyébe lépve hanyagolja december 6-át, és megesik már, hogy inkább szenteste gyömöszöli magát a kéménybe néhány kandallón lógó zokni és egy pohár tej reményében. Utána pedig szorgosan verdesi szár nyait Cupido: Valentin-napon számos plüss szerelembogarat áruló virágbolt és fantáziátlan szerelmes problémáját könnyíti meg.

Leszállási engedély megadva.

Néhány helybéli mesehős még nem érti sikeres földet érésük okát, csak keresi reklámstratégiájuk kitalálóját. Luca talán iparkodhatna, és 13 napnál hamarabb is elkészülhetne egy székkel, a regösök előrukkolhatnának valami frappánsabb rímmel is a „haj regö rejtem” helyett, de a mohácsi busók is kitalálhatnának valami korszerűbb jelmezt.

Csakhogy a mese nem mindig ugyanúgy ér véget. Mert végigsöpört a globalizáció nevű hurrikán ezen a vidéken, főszereplői pedig színes álomvilágba csöppentek, ahol az oroszlán fél, a bádogember berozsdásodik könnyeitől, a madárijesztő intelligens, és a sárga köves úton dudorászva bandukolnak a smaragdvárossá lett Amerika felé. A nyugati boszorkány pedig csak azt a piros varázscipellőt akarja megszerezni, amelyről viselői talán sosem tudják meg, milyen hirtelen hazarepíthetné őket a fekete-fehér valóságba, ha akarnák. Csak nehogy visszájára süljön el a dolog. Összeütik háromszor a sarkukat, és Magyarország mesehősei pulykát esznek hálaadáskor, pedig sosem láttak indiánokat, és augusztus 20-a helyett július 4-én, az amerikai függetlenség napján mennek tűzijátékot nézni.

Infó: Halloween Fesztivál a Budapest V., Vörösmarty téren október 31-én 19–22 óráig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.