A képzett-társító

Mégsem ez a fontos, hanem az emberi mese, amelynek sokféle ága-boga van.

Szellemes módszert választott könyve anyagának összerendezéséhez Eszéki Erzsébet. Olyan „látókat” kért föl arra, hogy meséljenek kedvenc képükről, akik hivatásszerűen találkoznak képzőművészeti alkotásokkal. Vagy akiknek az asszociáció a kenyerük. Olvasóként jó érzéssel konstatáljuk, hogy Csányi Vilmos etológus a szürrealista René Magritte művének kapcsán is képes volt állandó partnereiről, a kutyákról és az állati elméről mesélni.

Amint a könyvet lapozni kezdtem, s megértettem a szerző ötletét,megrémültem,mert a színház és a film világának jelesei majd mind reneszánsz festők jól ismert és tutibiztos képét választották. Nincs kifogásom Van Eyck, Botticelli, Leonardo da Vinci, Veronese, id. Pieter Brueghel kiválasztásával. Épp csak fölvetődött bennem, az Angyali üdvözlet vagy Dürer híres Önarcképének „megcímkézése” jelzi, a felkért közismert ember menynyire a megbízható, évszázados tökéletességre adta voksát.

Nádas Péterhez érve aztán megnyugodtam, mert előkerült a fotó (Pap Gyula: Alföldi táj, 1925), s a hazai képzőművészeti nagyágyúk (Hegyi, Bereczky, Néray) már kortárs szerzőt vagy modern művet használtak ahhoz, hogy meséljenek. Nagyon élveztem a zenész Dés László rajongással átitatott szavait a fekvő aktot festő Modiglianiról, meg azt, hogy a színész Gryllus Dorka azért választotta Bartos András 2002-es képét (Brain of Yoomee), mert jó kedvre derül tőle. Izgalmas a vibráló szövegeket előállító Parti Nagy Lajos személyes kiválasztottja, a nagyon is hétköznapi vonásokkal operáló Szüts Miklós (Fő utca I., 2004), vagy az ember alkotta embertelen helyekről valló, Vojnich Erzsébet Tatárpusztáját „vállaló” Závada Pál rövid monológja.

Eszéki Erzsébet egy-egy blogbe jegyzésnyi helyen adja vissza a reflexiókat, s közben kisegít bennünket a képlátó rövid életrajzával. Gondos és alapos szerzőként avval is törődött, hogy könyvét, melyben azért mégiscsak világhírű alkotók műveinek lenyomatai szerepelnek, pompás minőségben készítsék.

A végén aztán rájövök, hogy mégsem ez a fontos. Hanem az emberi mese, amelynek sokféle ága-boga van. Ezt a hagyományos technikát igazi képzett-társítóként kezeli és fogja egybe Eszéki.

Infó: Eszéki Erzsébet: Így látunk mi Portréfotók: Dobó László

37 kép, 37 történet Corvina, 152 oldal

Top 5

1. Mario Vargas Llosa: A beszélő

EuróPa. A friss Nobel-díjas Magyarországon legutóbb megjelent regénye.

2. Bartis Attila-Kemény István: Amiről lehet

Magvető. Két író beszélget

3. Krúdy GyuLa: Elbeszélések 5.

Kalligram. A húszéves Krúdy írta őket.

4. Vaszilij Akszjonov: Moszkva Kva-Kva

Európa. Történelmi bohózat, Sztálin még élt…

5. A 100 legszebb nő a festészetben

Alexandra. Ihletet adó nők, akik megfelelnek a ma ideáljának is.

Néray Katalin ajánlata: David Hockney –  Ellenfény francia stílusban, 1974
Néray Katalin ajánlata: David Hockney – Ellenfény francia stílusban, 1974
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.