Polgárösszehozó pécsi zongorák

– Uram, ne hagyja abba, játsszon még! Így kérlelte egy nyugdíjas férfi a 78 éves Reményi Ferencet, aki Pécsett, a Kossuth tér közepére kiállított zongorán Gershwin Summertime-jával koronázta meg főképp dzsessz örökzöldekre épített, tízperces koncertjét. A fiatalosan lezser pólóban és térdig érő nadrágban hazafelé induló Reményi elégedett mosollyal fogadta a kérésbe csomagolt dicséretet, és vissza is lépett volna a zongorához, ám addigra a helyét elfoglalta egy fiatalember, s vad rögtönzésbe fogott.

Az elmúlt napokban Pécs volt az amatőr zongoristák Kánaánja. A baranyai megyeszékhely – Európa kulturális fővárosaként – utcazongoraprojektet rendezett. Az ötlet 2008-ban Angliában született, kitalálója, Luke Jerram utcai performer, aki először Birminghamben tett ki – képzőművészek által megmunkált – zongorákat a közterekre. Célja az volt, hogy a zenéléssel összeboronálja az utcán egymás iránt közönyös embereket. A dolog bejött, s az elmúlt két évben Sao Paulótól Sydney-ig tucatnyi nagyváros adoptálta ezt a programot. Magyarországon elsőként Pécs vette át az écát, s a megvalósításhoz 12 használt zongorát vásárolt. A hangszerek arculatát hazai és külhoni képzőművészek turbózták pihentagyúra, majd a zongorákat kitették Pécs tereire.

A siker itt se maradt el, noha az esősre fordult nyárvég nem kedvezett a szabadtéri zenélésnek. Főleg a belváros zongorái vonzzák az önjelölt zenészeket és a publikumot, reggel nyolctól este tízig naponta száznál többen ülnek oda egy-egy hangszerhez. A közönség néha csak 2-3 ismerősből vagy arra járóból verődik össze, a jobban muzsikálók viszont gyakran odacsalnak 30-40 nézőt. A játszók többsége gyermekkorában évekig tanult zenét. A bevezetőben említett Reményi Ferenc még műszaki egyetemi tanulmányai alatt is beszállt több, szórakozóhelyen játszó zenekarba. Később, hogy dolgozni kezdett (a MÁV-nál húzott le 42 évet), és családot alapított, elhanyagolta a zongorát.

Az egyik pécsi szakiskolában közgazdasági tantárgyakat oktató Péterfia Áron a Kossuth téren épp tangómotívumokat játszott c-mollban, amikor megszólítottam.

– Diákkorom óta nem zenéltem, de amint megláttam ezt a zongorát, egyből odaültem hozzá – mondta a hetyke kalapot viselő, 33 éves férfi. – Mostantól mindennap eljövök játszani.

A dzsámi előtti tér zongorájánál hat tinilány a Hűtlent énekelte az Eddától. A nótát egy fiú kísérte, nem túl acélosan. A refrénhez érve („amíg él, el nem felejti, hogy a múltat ki nem tépheti szívéből”) az egyik lány elérzékenyült.

– Te sírsz? – csodálkozott rá barátnője. – Ne sírj, annyira buli ez az egész!

Ugyanitt a következő estén egy Pécsett nyaraló amerikai bárzongorista félórát játszott. A százfősre hízó közönség nagy tapssal jutalmazta az idevetődő profit. Utána percekig senki sem mert leülni ehhez a zongorához. Utóbb azért „helyreállt a rend”, s jöttek a tisztes amatőrök, a klimpírozók, a bocibocitarka nívóján megrekedt próbálkozók, no és a gyerekek, akik kitartóan nyúzták a billentyűket, ha épp a felnőttek el nem tessékelték őket.

Bárkit kérdeztem, mindenki örült a zongoráknak. – Jópofa dolog ez – ismételgette Reményi Ferenc. – Az lenne az igazi, ha egész évben kint lennének a zongorák – vélte Péterfia Áron. A pécsi egyetem bölcsészkarán magyar szakra járó Görcsi Péter is ennek örülne. A nagykanizsai fiatalember, miután barátnőjének eljátszotta a Homokóra című örökérvényűt, azt mondta: – Ezektől a zongoráktól szebbek a hétköznapok.

A zongorák bolondos kinézetét is hamar megkedvelték a pécsiek és a turisták, bár mindenki beismerte, hogy fogalma sincs, mi az üzenete a hangszerek díszítettségének (az egyikre gizgazokat ültettek, a másikra Földet formázó óriáslufit kötöttek, illetve arcokat vagy absztrakt formákat pingáltak).

– Tetszik valamennyi, és kész! –vágta ki határozottan egy 25 éves, Vévéként bemutatkozó, biciklis férfi, aki hosszú barna haját színes kendővel fogta össze. Eljátszott néhány akkordot, majd így búcsúzott: – Ezek a zongorák nem polgárpukkasztók, hanem polgárösszehozók.

Horváth Béla pécsi ügyvéd mindennap többször is hosszú percekre megállt, ha valamelyik zongora mellett vitt el az útja. Ő így beszélt: – Botfülű vagyok, de szerintem ez az egész arról szól, hogy: élni jó!

A zongorákat a hét végén elszállítják. Kiss Mónikától, a program főszervezőjétől megtudtuk, hogy a hangszerek civil egyesületeknél, idősotthonokban, hajléktalanszállókon folytatják pályájukat.

Van, aki szerint ez arról szól, hogy élni jó
Van, aki szerint ez arról szól, hogy élni jó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.