London, Berlin, rock and roll

A David Bowie-rajongás egészen Londonig űzi, gyűjti a róla szóló könyveket.

Inkább lerajzolom, jó?

A Pécsen élő Gróf Balázs képregényrajzoló svéd dizájnú, zöld könyvespolca hatszintes. A legalsó polc alatt Flinter alszik a Rockmaratonon átpogózott éjszaka után, a pihenés egy magyar képregényhősnek is kijár. A darabolós pingvin láncfűrésszel esik neki a szépművészeti szekciónak, nem bírja a sznobokat. A butapestiek tiltakoznak egy polccal feljebb, a magyar és külföldi kortárs szépirodalmon taposva. Itt a kedvencek mindig a legutolsó beszerzések, Nick Cave-től Bunny Munro halála, Nick Hornby meztelen Julietje, Az út Cormac McCarthytól, de itt vannak a hazai kedvencek, A fagyott kutya lába Parti Nagytol, Kukorelly Tündérvölgye, Víg Mihály versei és novellái.

A hangospolcon David Bowie és a Rocksertés énekli a Junkiestól, hogy a drog az rossz.

Balázs zenekritikus is, a rock tematikájú gyűjtemény bővített top 5-jében ott van Bob Dylankrónikák, az Amerika kiadó (Beszélgetések Menyhárt Jenővel), majd az Az új hullám évtizede Szőnyei Tamástól.

A David Bowie-rajongás egészen Londonig űzi a képregényrajzolót, gyűjti az átváltozó művészként elhíresült énekesről szóló könyveket, itthon pedig a művek nagy része nem elérhető.

A 272 oldalas Bowie in Berlin csak arról a három évről szól, amelyet Bowie Iggy Pop társaságában töltött a német főváros, akkor még fallal körbejelölt szabad kerületeiben. Itt készítette az úgynevezett Berlin-trilógiát, a Low, a „Heroes” és a Lodger talán a legerőseb, leginnovatívabb albumai.

Gróf Baláz a Kiss együttest az utóbbi években kezdte mesgszeretni a nagyon vicces maskarák és a giccs miatt. Londonban talált egy fantasztikus képeskönyvet a cirkuszi mutatványos rockerekről. Szerinte ez hiányzik a magyar popkultúrából: nincsenek olyan együtteseink, amelyekről ilyen könyvet lehetne készíteni.

A külföldi vadászatnak vannak hátrányai is: volt, hogy beelőzte a magyar kiadót az angol nyelvű példány beszerzésével, majd pár hónap múlva a vágyott könyv megjelent magyarul is.

A középső, harmadik polcon a kép regények laknak szigórúan szuperhősmentesen. A legjobb darabok közülük is külföldről származnak, mert itthon már eléggé sok mindent lehet kapni, de főleg a Marvel akciótörténeteit meg mangákat, amelyek Gróf Balázst nem érdeklik igazán. Ő a „primitíven” megrajzolt képregények pártolója, ezeket a barlangrajzok expreszszivitásához méri.

Ott van a Maus, amely a holokausztot dolgozza fel, a zsidók egerek, a németek macskák, és egyáltalán nem vicces az egész. Aleksandar Zograf Pszichonauta című képregénygyűjteménye is fontos, tőle most is jelent meg új kötet a könyvhétre. Zograf szerb nemzetiségű képregényrajzoló, aki azzal vált világhírűvé, hogy megrajzolta a NATO-bombázásokat Üdvözlet Szerbiából címmel.

A könyvespolc-tulajdonos külföldről szerezte be Sara Varontól a Robot Dreamset, ez egy szöveg nélküli képregény, megható történet egy robot és egy kutya barátságáról. Magyarországon nincsenek szöveg nélküli képregények, pedig nyelvük nemzetközi, globális, az olvasó többféleképp értelmezheti a képeket. Gróf Balázs Robert Crumbot is nagyon szereti, ő a hatvanas–hetvenes évek fordulóján rajzolta meg az amerikai hippiélet drogos, pszichedelikus világát.

Polcfigyelő

A képregények alatt nosztalgiaosztag, szülőktől elhozott könyvek a gyerekkorból, most is kedves mesekönyvek és Gerald Durell. Geek-részleg arról, hogyan kell használni a számítógépet meg a programokat, mivel a rajzok már digitálisan készülnek. Mellettük szótárak idegen nyelvekhez és Képes b iblia. De hát milyen b ibliája legyen egy képregényrajzolónak?!

Küldje be!

Saját könyvtárával kapcsolatos egyéni ötleteit, hasznos tanácsait ossza meg velünk és töltse fel a www.nol.hu/magazin címre.

Csortos Szabolcs
Csortos Szabolcs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.