Az írás hungarikuma

Ha van intézmény, amely a magyar kultúra egységét és folytonosságát tudja megjeleníteni, az minden bizonnyal a könyvhét. Nemcsak azért, mert 1929 óta minden évben megrendezik – kivéve 1957-et, amikor a bebörtönzött írók iránti szolidaritásból tartottak szünetet a szervezők –, hanem mert hagyománya, lényege máig jottányit sem változott. Igazi hungarikum – hasonló sincs Európában. Az új magyar nyelvű írást, kiváltképp a szépírást helyezi a figyelem középpontjába, a fővárosban és a vidéki városokban fölállított utcai pavilonok polcaira.

Szellemét, hangulatát jól reprezentálja a központi helyszín, a pesti Vörösmarty tér, ahol idén is 152 pavilon áll, kiadók, köztük határon túliak és kereskedők standjai. Két színpadot fognak közre, ahol álló nap könyvbemutatók, fölolvasások, koncertek követik egymást. Sátoros Olvasóklub is nyílik, amelyben a több száz ünnepi újdonságot kölcsönözni, böngészni lehet. Ezen a téren – és az ide befutó Váci és Deák Ferenc utcában – nemcsak a nappal szinte minden órájában zajlik dedikáció, író-olvasó találkozó, de június 5-én sötétedés után sem halnak ki a könyves utcák. Ekkor tartják ugyanis a Könyvek Éjszakáját, hogy együtt mulassanak – no, nem a könyvek, hanem az írók olvasóikkal.

Az idei 81. Ünnepi Könyvhét és a hozzá szervesen tartozó 9. Gyermekkönyvnapok június 3-án kezdődik, amikor tíz perccel délután négy óra előtt a díszbe öltözött tűzoltózenekar betrappol a Váci utcából. Négykor a Münchenben élő és 91. évét taposó Borbándi Gyula, Széchenyi-díjas történészíró mondja el megnyitóbeszédét. Később átadják a Szép Magyar Könyv verseny díjait és a legjobb minőségi könyvesboltoknak járó Hermész-díjakat.

A könyves fieszta június 7-én, hétfőn, sötétedéskor zárul.

Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.