Berúgták a motorokat

Beindult az idei fesztiválszezon: a pünkösdi hétvégén több mint kilencvenezren vettek részt a Pannónia Fesztiválon. Ezzel a látogatólétszámmal a várpalotai rendezvény ebben az évben is megszerezheti a második helyet a Sziget mögött.

– Csak szolidan, fiatalok, mint a Stohl Buci! – érkezett a felhívás a színpadról az éppen muzsikáló zenekar frontemberétől, mire a hallgatóság soraiból egyszerre több százan kortyoltak bele a korsó sörükbe.

Ezúttal az italt aligha lehetett hűsítőnek nevezni, tekintettel arra, hogy a legtöbben pulóverben vagy dzsekiben ugráltak a színpad előtt. A négynapos Pannónia Fesztivál első két napján elengedhetetlen volt a belső melegítés, mivel márciusi idő fogadta a sátorozókat. Eső, szél, hideg. Szombat-vasárnap aztán pólóra vetkőzhetett a bulizók csapata.

A Várpalotán – a cikkíró szemében jó nevűnek számító Cseri-parkerdőben – immár negyedszer megrendezett Pannónia Fesztivált korábban számos gúnynévvel illették. Nevezték már „fapados” fesztiválnak, „Tesco-gazdaságos” fesztiválnak, „nagykabátos dzsemborinak”. Pedig a szurkálódó minősítések ma már aligha helytállóak, kivéve talán a hidegre való utalást. A rendezvény infrastruktúrája – leszámítva a továbbra is megoldatlan parkolási gondokat – az elmúlt években látványosan javult.

A Pannónia szép csöndben lopózott a Balatonsound, a Hegyalja és a VOLT Fesztivál elé. Négy éve rendezték meg először, három éve még nem volt dobogós, tavaly viszont a 102 ezres nézőszámával már a második helyet foglalta el a befoghatatlan Sziget mögött. Az idei számok még nem véglegesek, de Mázló Imre főszervező szerint ebben az évben is megközelítették a százezres határt. Bár az idei szezon nagy része még előttünk van, ennyi látogató minden bizonnyal elég lesz ahhoz, hogy a Pannónia megtartsa a dobogós helyét.

De mitől indulnak be a fiatalok annyira, hogy önként vetik alá magukat a didergésnek?

– Mi vagyunk a szezonnyitók, márpedig az őszi–téli kényszerű szünet után a fesztiváljárók ilyenkorra már nagyon kiéheznek az új bulikra – magyarázza a legfontosabb okotMázló Imre, a Pannónia Fesztivál főszervezője. –Másrészt Várpalotán valóban azokkal a zenekarokkal találkozhatnak, amelyekre a leginkább kíváncsiak, hiszen a fesztivál honlapján szavazni lehet a fellépőkre, és a legtöbb voksot kapó ötven zenekart automatikusan meghívjuk a rendezvényre. Az idei fesztivál fellépőire 80 ezren szavaztak.

A Pannónia Fesztivált egyébként arra az alapötletre építették fel, hogy egy kizárólag magyar előadók produkcióiból összeállított, többnapos rendezvény is képes lehet tömegeket megmozgatni. Az „egy kis hazai” megszervezése ráadásul jóval olcsóbb, mint ha külföldi sztárzenekarok is lennének a fellépők között. Ezenkívül Mázló szerint az is számít, hogy a Pannónia Fesztivál szervezői nem ebből a rendezvényből akarnak meggazdagodni, mivel mindannyian egyéb területen tevékenykedő vállalkozók. (Várpalota például éppen azért kerülhetett fel a hazai fesztiváltérképre, mert Mázló Imre egyúttal a Pannónia motorok újbóli gyártására készülő Magyar Motorkerékpár Kft.-nek is a vezetője, márpedig a cég tervei szerint az új Pannóniák összeszerelésére a Veszprém megyei városban kerülhet majd sor.) Ez persze nem azt jelenti, hogy a vállalkozók veszteséges projektekre szórnák el a pénzüket, hiszen számításaik szerint – amennyiben stabilizálni tudják a százezer körüli látogatólétszámot –néhány éven belül nyereségessé tehetik a rendezvényt.

A Pannónia Fesztivál vonzerejét leginkább az árak jelentik. A négynapos bérlet – sátorhellyel együtt – 3900 forintba került, ennyi pénzért máshol napijegy sem jár. Az idén ezért az összegért 140 programot lehetett megtekinteni – köztük például a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, a Quimby, Demjén Ferenc, Palya Bea, Hobo, a Heaven Street Seven és a Kiscsillag koncertjét.

Bár szociológiai felmérést nem végeztünk, az azért néhány órás szemlélődés után is megállapítható volt, hogy a Pannónia Fesztiválra más összetételű közönség jár el, mint a jóval drágább nyári dzsemborikra. Az átlagéletkor bőven 25 év alatt maradt, a korsó sör 350 forintban maximált ára is inkább a kevésbé tehetős fiatalok pénztárcájának kedvezett. Találkoztunk olyan fesztiválozóval, aki azt állította, hogy az utazással, a belépővel és az evéssel-ivással együtt a négy nap alatt 15 ezer forintból kijött. Számára mondjuk valóban fapados lehetett a buli.

A szezonkezdő fapadosnál csak a Szigetre kíváncsiak többen
A szezonkezdő fapadosnál csak a Szigetre kíváncsiak többen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.