Szecsuáni élmények

A négy nagy kínai konyhaművészeti ág egyike,a szecsuáni, még sok kínai számára is túlságosan fűszeres. Ahogy a helyi mondás tartja, „az ember enni Kínába megy, az ízekért viszont Szecsuánba”.

Kissé spártai helyszíneken, de az igazi kínai hangulatot hozva működik az ország két szecsuáni étterme. A színvonalra utal, hogy a vendégkör nagy része nem magyar, inkább az otthon ízeit kereső kínai, akik vélhetően itt meg is találják, amire vágynak.

A szecsuáni ízek erejével tisztában vannak a Kínából Budapestre frissen érkezett szakácsok is, akik az itteni vendégkörre való tekintettel az otthon megszokottnál lényegesen kevesebb fűszert használnak. Az előételnek választott disznófülfalatok elsősorban a kocsonyás darabok mellé felszolgált, erősen csilis fűszerpor miatt különböznek a magyar fogástól. Az előbbi az utóbbiba mártogatva tökéletes,még ha enyhén bizarr, sörkorcsolyának bizonyul is. Kevesen tudják, hogy Kínában bizony remek felvágottak is vannak. Például a csillagánizzsal, köménnyel és gyömbérrel fűszerezett, házi készítésű szecsuáni kolbász szolgálhat kellemes meglepetésekkel. Magyar ízlelőbimbók számára a paprikát teljesen mellőző húsipari készítmények elsőre mindig furcsák, ám ez az enyhén édeskés, szinte mediterrán jellegű kolbász gyorsan feledteti az idegenkedést.

Főételnek érdemes a kínai étteremhez méltóan hosszú étlap legelejéről, a konyhafőnök ajánlatai közül választani. A nyúlcombok olajos és csilis pácban remek kínai és remek vadétel is egyben, az utóbbi markáns ízével, az előbbi viszont még markánsabb fűszerezésével.

A csúcspont, az észak-kínai specialitás, a bárány, amely ismét csak bármely budapesti csúcsétterem becsületére válna. Azzal a különbséggel, hogy a kínai szakácsok pontosan tudják, nem kell félni a kicsit zsírosabb falatoktól. Ha rágni nem is ezt a legkellemesebb, az íz bizony csak ezzel együtt tud teljes lenni. Egészen érthetetlen módon a szecsuáni konyha legalapvetőbb fűszere, a szájban nagyon jellegzetes, bizsergő érzést kiváltó szecsuáni bors szinte teljesen hiányzik a fogásokból. Itt azonban véget is érnek a konyha hibái.

Infó: Wang mester konyhája (Budapest IX., Telepy u. 24.), Wang étterem (Budapest XIV., Gizella utca 46/A)

Gong-bao királyrák

Elkészítés:

25 dkg királyrákot megtisztítunk a héjától, a hátát bevágjuk hosszában, wokba tesszük, erre kerül a karikára vágott póréhagyma, a kockára vágott uborka, 3 cl étolaj, fokhagyma aprítva, 1/2 kanál erőspista, 1 kanál cukor, 1/2 kanál szójaecet, ízfokozó, kevés só, kevés víz, 1/2 kanál paradicsompüré, keményítő, földimogyoró. Az egészet készre forgatjuk.

WANG
WANG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.