Bor? Mindenkor!

A borfogyasztásnak is megvan szezonális jellege. Ősszel a primőrök és a könnyebb vörösborok fogynak leginkább, télen a nagy testű vörösborok, a tavasz és a kora nyár a rozé időszaka, míg a legmelegebb nyári napokon üde fehérbort és csontszáraz pezsgőt kortyolgatunk.

Tudományos magyarázat aligha van erre, egyszerűen csak így esik jól. Tavasz elején érdemes hát körülnézni a borospolcon, hátha bújik ott egy-két telt idomú, érett vörös, amivel jobb, ha nem várunk a tél beálltáig. Fogyasztás előtt nyissuk ki őket időben! Ezek a borok általában megkívánják és meg is hálálják a szellőztetést.

Három borvidék, három borász, három bor, mindegyik három szőlőfajta házasításából. Fajsúlyosak, szépek, emlékezetesek, kimagaslóak. Nagy pillanatok nagy borai.

A balatonlellei Konyári János Pávája két cabernet és egy leheletnyi merlot boldog nászából született. A szőlőt a Kishegy legszebb parcellái adták, szívét-lelkétmeg amester. Koccintsunk az egészségére!

Bukolyi László, az egri Gróf Buttler Pincészet borásza makacs, de kísérletező kedvű borművész. Hisz a terület erejében, és talán igaza is lehet. Az Eged-hegyről származó borai különleges értékekkel bírnak. A 2005-ös bikavér klaszszikus bodeaux-i házasítás. Nagyon kell neki a szellőztetés, érdemes már előző nap kinyitni, aztán lehet várni a csodát. Eljön.

Bock József villányi Capella cuvée-je csak kiemelkedő évjáratokban készül. Alapját a Fekete-hegyről származó cabernet franc adja, s a Jammertál-dűlőből érkező cabernet sauvignon és merlot teljesíti ki az ízeket. Nagy bor, nagyvadakhoz. Vagy keserű csokoládés desszertek mellé.

41. Konyári Pince Páva 2006

54. Gróf Buttler Pincészet

Egri bikavér Nagy-Eged 2005

74. Bock Borászat

Villányi Capella cuvée 2006

Szubjektív válogatás a Népszabadság Top100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.

Konyári Pince Páva 2006
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.