A fő cél, hogy a pécsieknek tetsszen

Világsztárok, zenés-táncos fesztiválok, utcaszínházi előadások, filmes rendezvények, sztárkiállítások és izgalmasnak ígérkező konferenciák egész sora foglalja el idén Pécs termeit és felújított köztereit. A baranyai megyeszékhely 2010-ben Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) arra törekszik, hogy megmutassa és idegenforgalmi szempontból kívánatossá tegye Pécs kultúrájának sokszínűségét.

Vasárnap este hat órától Pécsett, a Széchenyi téren tucatnyi ének-, zene- és táncegyüttes eljátssza a város múltját. A 70 perces produkció félezer fiatal farsangi felvonulásával startol, és egy, a közönséget is bevonó énekkel zárul. A közös produkcióra ösztönző dal a V’Motor Rock Várj, míg felkel majd a nap című nótája lesz – s a refrén alighanem a pécsiek nem titkolt reményeit szimbolizálja, jelesül azt, hogy 2010-ben városuk sikeres legyen.

A megnyitót követő csaknem 12 hónapban a pécsiek és az idelátogatók mintegy kétezer program közül válogathatnak. Pécs kulturális kínálata eddig sem volt szerény: elég, ha megemlítjük a város múzeumait, köztük a Csontváry-, Vasarely- és Zsolnay-gyűjteményt, vagy a világörökség részévé nyilvánított ókeresztény emlékeket. Ugyancsak hagyományosan nagy a vonzereje a POSZT-nak, a Bordalfesztiválnak, a Nemzetközi Kultúrhétnek, a pécsi szabadtéri játékoknak, a Felnőtt Bábfesztiválnak, a város tavaszi és őszi, többhetes zenés-táncos fesztiváljainak és sátoros ünnepeinek.

Idén ezek a rendezvények a szokásosnál is nagyobb szabásúak lesznek, hisz a város – a központi és az uniós támogatásoknak köszönhetően – csaknem kétmilliárd forintot fordíthat a kulturális programokra. Cikkünk csak mazsolázhat az EKF projektkönyvében, az viszont első látásra vitathatatlan, hogy a programok között a zenés-táncos rendezvények hangsúlyos szerepet kapnak. A Pécsi Filharmonikusok világsztárokkal kiegészülve lépnek színpadra egész évben. Neves, magyar és külföldi folk-, dzsessz- és rockegyüttesek százai „adják egymásnak a város kilincsét” márciustól decemberig. Sting is koncertezik Pécsett, de a megasztár jövetele körül még van némi bizonytalanság. Az első Magyar Fúvószenei Nagydíjon 3 ezer zenész méri össze hangszeres tudását, a Pécs Cantatra ezer énekest várnak. Nagy attrakció lehet az az improvizációs kurzus és verseny, amelyet orgonistáknak és zongoristáknak rendeznek.

A táncművészetben a showról Michael Flatley együttese gondoskodik. Bár lehet, hogy legalább ekkora show lesz az, ahogy a pécsiek ropják: az EKF programjának ugyanis visszatérő eleme a közös tánc, ezért aztán tavasztól késő őszig a legkülönbözőbb országokból érkező tánccsoportok hozzák mozgásba az utcák népét. A balett és a kortárstánc híveinek Frenák Pál együttese és a nemzetközi tánctalálkozó három földrészt reprezentáló teamjei szerezhetnek maradandó élményt.

A teátrumot kedvelőknek örömhír, hogy 2010-ben Pécsett láthatók lesznek a határon túli magyar társulatok legjobb produkciói. A legnagyobb dobásnak azonban a Nemzetközi Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál ígérkezik: a hazai és külhoni csoportok azt próbálgatják majd, hogy miképp lehet bevonni a játékba a publikumot. A szokásos pécsi filmnapok az idén német és török filmhéttel is kiegészül.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nemcsak a filmkínálatban kap meghatározó szerepet a német és a török kultúra, hanem az EKF teljes programjában. Ennek két oka is van: egyrészt Pécs mellett idén Essen és Isztambul is kultúrfőváros, s ez számos közös rendezvény ihletője; másrészt Pécs szeretné megmutatni, hogy földrajzi helyzete és múltja okán miképp vált összegzőjévé a nyugati és a balkáni kultúrának.

Két nagy visszhangra számító kiállításnak is otthont ad Pécs. Az egyik a Bauhaus világsztárrá emelkedő magyarjainak állít emléket, a másik tárlat a Nyolcak – vagyis Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos – mintegy 250 alkotását mutatja be.

A pécsi szállodások azt mondják, már érezhető az EKF hatása a szobafoglalásokban. Igaz, ez egyelőre csak a konferenciáknak köszönhető, hisz a művészeti programok programjának részletezése és pontosítása még ezekben a napokban is folyik. A konferenciák közül megkülönböztetett érdeklődésre számíthat a keresztény és muszlim kultúra egymásra hatásáról, a képzőművészet és a matematika kapcsolatáról, az iskolai személyiségfejlesztésről, valamint a kisebbségek és a fogyatékkal élők kultúrájáról szóló tanácskozás.

Pécs fontos célja, hogy minél több turista jöjjön el a programokra, és vigye el a város jó hírét világszerte. Az EKF rendezői és a város vezetői azonban a legfontosabbnak azt tartják, hogy a pécsiek érezzék jól magukat, és hogy a 2010-es programok erősítsék az itteniek identitását, önbizalmát, alkotókedvét.

Felvezető rendezvény lovas huszárokkal a Széchenyi téren
Felvezető rendezvény lovas huszárokkal a Széchenyi téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.