Seres Mária: családanya civilben

Amikor Seres Mária 2009. április 14-én délután kilépett a magyar Parlament épületéből és megpillantotta a kordon mögött a Bajnai Gordon miniszterelnökké választása ellen tüntető tömeget, hirtelen az az érzése támadt, mintha két tűz közé került volna. Előtte a hangoskodó, zajongó sokaság, mögötte pedig az Országgyűlés néma épülete a parlamenti képviselőkkel, akik nem sokkal korábban szavaztak a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatról.

Seres Mária a karzaton ülte végig az általa kezdeményezett népszavazás sorsának megvitatását, s amikor a képviselőket nézte, azt gondolta, hogy a Tisztelt Házban most mindenki utálja őt, méghozzá párthovatartozástól függetlenül.

– Nem szégyelled magad? Így kell ellopni négymilliárdot! Akkor boldog leszel, ha hozom a használt villamosjegyemet?! – kérdezte tőle egy képviselő.

Ezek a mondatok visszhangzottak Seres Mária fejében, amikor kilépett a Parlamentből. Háta mögött a magyar politikai elit, előtte a tüntetők, ő meg ott állt közöttük egy szál magában – egy négygyermekes, negyvenhárom éves építész, mérnöktanár családanya Nyíregyházáról.

De mielőtt megsajnálta volna magát, megmagyarázhatatlan elégedettség töltötte el. Mert azért van ebben valami szép is, gondolta, hogy itt vagyok ugyan teljesen egyedül, de mégiscsak van mögöttem hatszázezer ember, aki aláírta a népszavazási kezdeményezésemet. Itt tartott gondolatban, amikor váratlanul futnia kellett: hatalmas jégeső zúdult a fővárosra, és pillanatok alatt eltakarított mindenkit a térről. Seres Mária ezután megalapította a Civil Mozgalmat, amelynek szimpatizánsai ezekben a hetekben már azon dolgoznak, hogy mind a százhetvenhat egyéni parlamenti választókerületben saját jelöltet állítsanak a 2010-es országgyűlési választásokon.

Ha netán sikerrel járnak, még az is elképzelhető, hogy mozgalmával Seres Mária is bekerül jövőre a parlamenti képviselők közé, vagyis azok közé, akikre egy ideje már nagyon haragszik. Pedig egyáltalán nem politikus alkat.

Tősgyökeres nyíregyházi, akinek az édesapját Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sokan ismerik, hiszen a rendszerváltás előtt a megyei építőipari vállalat vezetője volt. Emellett hívő ember, aki a rendszerváltás után a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezetét erősítette. A lánya azonban nem politizált: Budapesten végzett építészmérnökként 1989-ben, majd hazakerült Nyíregyházára, ahol egy helyi műszaki technikum tanára lett.

Öt évig tanított, majd megszületett az első gyermeke – s ezt követően még három, akik közül a legkisebb most volt hároméves. A szabadidejében olvas – egyik nagy kedvence Müller Péter, mostanában pedig Hamvas Béla műveivel ismerkedik –, és sokat foglalkozik a homeopátiával. Seres Mária szép és okos, intelligens asszony, aki olyan magával ragadó belső meggyőződéssel képes érvelni, mint egy – nehezen írom le a szót – született politikus. Nem véletlen, hogy az utóbbi hónapokban sok párttól megkeresték. Mindegyiknek nemet mondott.

Egyszerű kérdés

– Nagyon egyszerűen teszem fel a kérdést az embereknek – magyarázza –, ami úgy hangzik: a parlamenti képviselők miért nem képesek jó példával elöl járni az ország lakossága előtt minden tekintetben? Szülőként megtapasztaltam, hogy csak akkor lehetek hiteles a gyerekeim előtt, ha a szavaim és a tetteim összhangban vannak. Szerintem azért van az ország rossz erkölcsi, szellemi és gazdasági állapotban, mert azok, akik irányítják, nem hitelesek. A tisztesség fontosságáról beszélnek, de sok tekintetben nem tisztességesek. A törvényhozók miért várják el az emberektől, hogy betartsák pél dául a számlafegyelmet, ha ők maguk pusztán bemondásra juthatnak hozzá a költségtérítéshez?

Ez utóbbi téma tette ismertté Seres Mária nevét a közvélemény előtt. Az érvényes aláírásgyűjtés következményeként a képviselők elfogadták a népszavazásról szóló határozati javaslatot. Csakhogy később az Alkotmánybíróság kimondta: az ügyben mégsem tartható népszavazás, mert időközben a parlament olyan törvényeket fogadott el, amelyek érintették az elrendelt népszavazás tárgyát.

Átkeresztelt költségtérítés

A költségtérítés fogalmát átnevezték, és az Országgyűlés a képviselők javadalmazását a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá helyezte. Seres Mária azonban nem elégedett az eredménnyel.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

– Ami történt, nem más, mint játék a szavakkal – mondja. – A képviselők ugyanúgy megtehetik, hogy számla nélkül vesznek fel közpénzt. Más nevet adtak neki, és közben jócskán megemelték. Ilyen a példamutató magatartás?

Megkérdezem tőle, hogy nem fél-e attól: ha bekerül a parlamentbe, olyanná válik, mint a többi politikus. Egy lesz közülük. Vagyis megszűnik civilnek lenni, s a pártpolitikai erőtérben a mozgalma pártként fog működni.

– Én civilnek tartom magamat – válaszolja –, s azt szeretném, ha hozzám hasonlóan minél több civil ember hallatná végre a hangját az országban. Valóban politikai szerepnek tekinthető, amire készülünk, de azért van egy nagy különbség a Civil Mozgalom és a pártok között: mi nem acsarkodunk, hanem párbeszédet akarunk folytatni a közös dolgainkról és megoldani a problémákat. Erre az együttműködésre már húsz éve várunk, de úgy látszik a pártok erre képtelenek.

Indulnak a választáson

De pár dologban azért egyetértenek: a saját fizetésükkel vagy a pártfinanszírozással kapcsolatban, illetve titkosítások ügyében. Akarják, akarják, végül nem akarják. Nem lehet nekik hinni. De nekünk talán még hisznek: nézze meg a csornai időközi választást, ahol a semmiből előkerülve majdnem annyi voksot kaptunk, mint az MSZP.

Azt mondja, óriási elszántsággal készülnek a választási kampányra, holott különösebben se pénzük, se médiahátterük nincsen, csak sok lelkes támogatójuk. Tegnap például azt jelentették be, hogy megalakult ifjúsági tagozatuk.

Időből persze kevés van.

– Reggel elviszem a gyerekeket iskolába, óvodába – mondja az asszony –, aztán intézem a dolgaimat itthon, vagy elutazom Budapestre. Délután összeszedem a gyerekeket és indulás haza. A férjemtől és a szüleimtől szerencsére minden támogatást megkapok, hiszen mindannyian tudjuk jól: amit teszek, azt a gyerekeinkért, minden gyermek jövőjéért teszem. De a többiek is így dolgoznak a mozgalomban, hiszen nincsen olyan infrastruktúránk, mint a többi pártnak. Lelkesek vagyunk, hiszünk magunkban és egymásban.

Réz Andrásnak tetszik

Egyik személyes ismerőse, Réz András esztéta, egyetemi tanár azt mondta, hogy Seres Mária civil küzdelme számára nagyon rokonszenves.

– Úgy tűnik, hogy manapság csak „kívülről” érkeznek olyan friss gondolatok, amelyek nincsenek lezüllesztve a hatalomipar szereplői által – fogalmaz. – Mária nem ideológiákkal és öblös marhaságokkal áll elő, hanem érthető, egyszerű javaslatokkal.

Arra a kérdésemre, hogy Seres Mária népszerűségének elsősorban az-e a titka, hogy intelligens családanya, aki kiválóan kommunikál, azt válaszolja:

– Eddig is voltak a hatalomiparban szépés okos asszonyok, mégsem tudtak elérni olyan sikereket, mint Mária. Ő ugyanis nyílt és őszinte ember. Nagyon örülök neki, hogy megismerhettem.

Korántsem mellékes körülmény, hogy Réz András a felesége által került kapcsolatba Seres Máriával, ugyanis a Civil Mozgalom aktivistáinak a negyven százalé ka nő.

– Most mi jövünk! – mondja a mozgalom alapítója. – Sajnálatos tény, hogy a nők kivonultak a közéletből, pedig megygyőződésem, hogy a kompromisszumkészségen és a parlamenti munka eredményességén is nagyot lendíthetnének. Itt az ideje, hogy a nők kibékítsék végre az egymással veszekedő férfiakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.