Mazsola és Ezüstmackó a tokiói karácsonyon

Kippkopp és társai megmutatták a japán gyerekeknek, hogy milyen a magyar karácsony. Két hétig volt látható Tokióban ugyanis az a kiállítás, amely a japán–magyar emlékév egyik záróeseményeként a magyar mesefigurákat és a karácsonyi szokásokat mutatta be.

A tokiói gyerekkastélyba ellátogató japán ifjak a Bálint Ágnes, Janikovszky Éva, Reich Károly, Réber László és Marék Veronika műveit bemutató tárlaton találkozhattak Mazsolával, Vackorral és a Kockásfülű nyúllal is. A Kippkopp karácsonya, a Télapó és Ezüstmackó, valamint a Vackor-sorozat valódi, kézi illusztrációi mellett néhány figura eredetijét is megtekinthették a látogatók. Tokióban közülük a legnépszerűbb talán a kiállítás alatt Japánban tartózkodó, Janikovszky Éva-díjas Marék Veronika által 1961-ben megalkotott Laci és az oroszlán állatfigurája volt. A japánul „Racsi”-nak mondott gyáva kisfiú történetét bemutató könyvből több mint félmillió példányt adtak el a szigetországban, és Marék Veronika további műveiből közel két tucat jelent már meg Japánban. A gyerekkastélyban egyébként látható voltak Laci – nyelvtől függően esetleg Ianci, Lucas vagy Tommy – és az oroszlán különböző, köztük a koreai, angol, német, szerb és román kiadásai is.

A tárgyak közt magyar általános iskolások rajzai mellett régi magyar diavetítő és diafilmek is kiállításra kerültek, amelylyel bemutatták a magyar gyerekek több generációjának egyik kedvelt szórakozását. A tárlatnak helyszínt adó nemzetközi gyerekvárat 1985-ben adták át. A Tokió belvárosában – a Gerbeaud cukrászda szomszédságában – található létesítményt azért nyitották, hogy hozzájáruljon a japán gyerekek boldog és egészséges fejlődéséhez.

Kiállítás a gyerekvárban
Kiállítás a gyerekvárban A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.