Ajándék a jövőnek - Nem vezet se a szerelem, se a lenolaj

A szoszavazo.hu internetes oldalon gyűjti a Balassi Intézet azokat a nekünk kedves szavakat, amelyeket meg szeretnének őrizni a jövőnek. A júliusban megkezdett szavazás már négyezernél is több voksot hozott, és a végtelennek tűnő lajstrom arról tanúskodik, hogy mindenki szívének más szó kedves.

A biztos nyertesnek csütörtök délután egy a civil életben nem túl gyakran használt orvosi szakszó tűnt, jelesül az ánuszrózsa (4523 szavazattal). Mögötte "kullog" például a lenolaj (2668), a szerelem (1398), a cipőfűző (1287), a szeretlek (884), az édesanya (863), a csillag (538), a magyar (498), a pereputty (355). De akad, akinek a tritikále a kedvence, másnak az üstöllés, aztán ott a hóbelevanc, a kátyú, az útelágazás (két szavazat) és az Országház is (egy árva voks).

Gondolták volna, hogy még egy ilyen játék is képes érdekes társadalom-lélektani eredményekkel szolgálni? Kezdjük mindjárt az alapoknál: az anya 193, az édesanya 863, az édesanyám 110 szavazatot kapott eddig, plusz ott van még az ÉDESANYÁM 3, az Édesanyám 25 és az Édeanyám egyetlen voksa. Az apának viszont minden létező változatában (lásd például apuci) be kell érnie nagyjából harminc vokssal.

A P-hez érve azért mégiscsak megmelegedett a lelkem. A szoszavazo.hu internetes oldalon ugyanis - ahol a Balassi Intézet játéka keretében gyűjtik azokat a szavakat, amelyeket meg szeretnének őrizni a jövőnek - ott van a PULUTYKA (így, csupa nagybetűvel). Hogy mi az? Gyerekkorom meghatározó élménye. Olyan, mint a kelkáposzta-főzelék, csak édes káposztából készítik - hetente legalább egyszer főzte nagyanyám. És lám, másnak is lehetett hasonló gyerekkora, mert a pulutyka két szavazatot is kapott. (Jelzem, a kelkáposzta-főzelék eleddig egyet se.)

A júliusban megkezdett szavazás a világhálóról lefejthető lista szerint már négyezernél is több voksot hozott, és a végtelennek tűnő lajstrom arról tanúskodik, hogy mindenki szívének más szó kedves. Van például, akinek a tritikalé, másnak az üstöllés, aztán ott a hóbelevanc, a kátyú, az útelágazás (két szavazat) és az Országház (egy árva voks). Öten gondolnak párás szemmel a béremelésre, harminchárman a bizalomra, s míg nyolc szavazat érkezett a dezoxiribonukleinsavra (amely csak mérsékelten tekinthető magyar szónak), összesen egy voksot kapott a combfix (amely pedig határeset).

Cucc, esőkoppanás, fülolaj (56 jelölés!), hétszörnyűkapanyányimonyók, köszönöm (41), kutya (36), ló (11) - ez mind ott van a versenyben. Ahogy egyébként a magyargárda is, meg a magyarnemzetiarcvonal, a magyarságtudat és a magyarország. Utóbbi négy szavazattal, viszont kisbetűvel. (Ha már itt tartunk: akadt, aki a higyj szót tartja a legfontosabbnak, úriasan felülemelkedve azon a tényen, hogy azt higgynek kell írni, bármilyen idétlenül fest is.)

Érdemes egyébként közelebbről is megvizsgálni ezeket a szóbokrokat. Gondolták volna például, hogy még egy ilyen játék is képes érdekes társadalom-lélektani eredményekkel szolgálni? Kezdjük mindjárt az alapoknál: az anya 193, az édesanya 863, az édesanyám 110 szavazatot kapott eddig, plusz ott van még az ÉDESANYÁM 3, az édesanyám 25 és az Édeanyám egyetlen voksa. Az apának viszont minden létező változatában (lásd például apuci) be kell érnie nagyjából harminc vokssal.

És akkor még nem szóltunk a medvékről. Népünk alapjában töretlen kedélyét mutatja, hogy a velük kapcsolatos szóbokor is a legkedveltebbek közé verekedte be magát. Kapott ugyanis szavazatot a maci, macika, mackó, majommackó, macibogár, macisajt, medve, Micimackó változat is, akárcsak a mézözön és persze a mézescsupor.

Paradigmaváltás, pásztortűz, pongyolapitypang - ha sorolhatom még a kedvenceimet, de nem maradt említetlen az Ingyenes (nagy I-vel), a hintacsacsi (16 voks), a nyakleves és a papírzsepi sem. Mindazonáltal (4 szavazat) nem kerülhetjük el, hogy végül idecitáljuk a jelenlegi éllovasokat. Száz fölötti szavazatot kapott eddig az álom (100), az édesanyám és a boldogság (110), a remény (116), a pitypang (119), a gyermek (121), az anya (193) és a gyöngy (199). Nyerő még a pereputty (355), a magyar (498), a csillag (538), az édesanya (863) és a szeretlek (884). Behozhatatlan előnyre látszik szert tenni a cipőfűző (1287), a szerelem (1398) és a lenolaj (2668). Mindük népszerűsége eltörpül azonban a tuti nyertesnek látszó szóé mellett: jelentem, a versengést - hála tréfára mindig kész honfitársainknak - csütörtök délután toronymagasan egy orvosi szakszó vezette, jelesül az ánuszrózsa.

Ami persze annak fényében különösen érdekes, hogy a nyelvi hagyomány megőrzését célzó játék egyik ígérete szerint a top 10-et "írók, dalszerzők használják majd műveikben". Persze én ne szóljak egy szót se, elvégre amikor már húsz perce hasztalan próbáltam meg a honlapon a listáig eljutni, újabb és újabb megőrzendő szavakat adva meg a rendszernek, kínomban azt írtam be, hogy anyámtyúkja. Egy szavazat. Eddig.

Kosztolányi Dezső listája: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók vér, szív, sír.

Az egyszervolt.hu 2005-ös listája: édesanya, szerelem, szeretet, pillangó, hópehely, szellő, zsong, csillag, boldogság, szivárvány.

A Tinta kiadó folyamatos szavazása a legfontosabb magyar szavakról, állás augusztus 27-én: szeretet, haza, család, szerelem, anya, egészség, Isten, édesanya, béke, szeretlek, élet, gyermek.

A Tinta kiadó listája a XX. század legjellemzőbb szavairól: világháború, űrkutatás, számítógép, televízió, internet, AIDS, telefon, atombomba, kommunizmus, repülőgép.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.