Zoli bohóc legendája

A Magyar Kultúra Napját a Fővárosi Nagycirkuszban is megünneplik. A január 22-én 14 órakor kezdődő előadásban a Magyar Cirkuszcsillagok című műsor sztárjai mellett fellép Pintér Tibor (Nemzeti Lovas Színház), valamint - születése 130. évfordulójának alkalmából - különleges műsorblokk idézi fel Hirsch Zoltánnak, a két világháború közötti időszak egyik legsikeresebb magyar cirkuszművészének, Zoli bohócnak az alakját.

Hirsch Zoltán, Zoli bohóc 1885-ben szegény, nagycsaládos zsidó kereskedő harmadik gyermekének született, és 1944-ben Auschwitzban halt meg.

Háromesztendős koráig egy speciális klinikán kezelték angolkór és az apró termete miatt; mindhiába. Később artista lett, nevettető, a magyar cirkuszművészet egyik sztárja. Sok éven át a leghíresebb társulatokkal járta a világot, és a legjobbnak számító helyeken lépett fel; némafilmekben is szerepelt.

A zsidótörvények következtében 1942-től már nem dolgozhatott sehol. Ekkor jelentette meg saját kiadásában a Kis ember nagy élete c. memoárját. Ebben kalandos életét, utazásait, fellépéseit eleveníti fel. Tiltott könyvárusítás és a sárga csillag szabálytalan mérete miatt internálták. Mikor a szemére hányták, hogy miért viselt olyan icipici csillagot, azt felelte: – Azt hittem, kérem, törpének kisebb csillag is elég. (Antenna, 1944.) Gárdos Péter 1983-ban Kis ember nagy élete címmel kisjátékfilmet készített az emlékére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.