Zöld Pardon: nincs engedély, de nem is kell?

Bár csütörtökre hatalmas, Tankcsapda-koncerttel megtámogatott nyitóbulit ígért a budai Zöld Pardon (ZP), egyelőre nem tudni, valóban megrendezik-e az eseményt. A XII. kerületi hatóság ugyanis szerdán elutasította a ZP engedélykérelmét – írta meg az Index.

A portál értesülései szerint a Rákóczi (korábban: Lágymányosi) híd budai lehajtójánál lényegében már felépített szórakozóhely sem építési, sem pedig rendezvénytartási engedélyt nem kapott az polgármesteri hivataltól.

– Értetlenül állunk a hírek előtt, mi ugyanis erről még nem kaptunk hivatalos értesítést, a zenés rendezvénytartásra vonatkozó szakhatósági engedélyezés ráadásul még folyamatban van – mondta lapunknak Kővári Zsuzsa, a Zöld Pardon ügyvezetője.

Elmondása szerint a rendőrség és az ÁNTSZ engedélyével már rendelkeznek, a tűzoltóság szakhatósági állásfoglalása pedig még folyamatban van. A hely munkatársai minden, a hatóság által kért módosítást teljesíteni tudnak, így nem lesz akadálya, hogy pozitív állásfoglalás szülessen az ügyben. – Egyéb szakhatósági engedély pedig álláspontunk szerint nem szükséges, hogy a területen a zenés rendezvénytartási engedélyt megkapjuk – hangsúlyozta Kővári Zsuzsa.

Megkérdeztük: ha csütörtökön hivatalosan is eljut hozzájuk a sajtóban megszellőztetett elutasítási határozat, megtartják-e a nyitóbulit. – A működésünket bejelentettük, ezer fős létszám alatt tudunk rendezvényt tartani – mondta az ügyvezető, vagyis a legrosszabb, ami történhet szerinte, hogy ezer látogatónál több nem tud csütörtökön bejutni az új Zöld Pardonba.

Annak, hogy az engedélyeztetési eljárást nem a XI. kerületi hivatal folytatta le, az az oka, hogy az Újbudai hatóság érintettséget jelentett be az ügy kapcsán, az illetékes kormányhivatal ezután jelölte ki a hegyvidéki hivatalt a célra. A Zöld Pardon Kft. által kezdeményezett  ún. építéshatósági eljárás eredménye az lett, hogy jogszabályi feltételek hiánya és az engedély nélküli építkezés miatt a cég kérelmét el kell utasítani. A XII. kerület emellett a hatósági engedély, sőt bejelentés nélkül, szabálytalanul végzett építési munkák leállításáról is rendelkezett. Kővári Zsuzsa szerint nincs szó engedély nélküli építkezésről, mivel a szórakozóhely épületeit ideiglenesen, vagyis 180 napnál rövidebb időre állítják csak fel, ezekre pedig egyébként sem szükséges engedély.

A Zöld Pardon stábja tavaly ősszel hagyta el a Petőfi híd budai hídfőjénél található Goldmann György teret, ahol több mint egy évtizeden át működött a nyitott szórakozóhely. A XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete szeptemberben utasította el a ZP közterület-használati kérelmét, de a döntés nem érintette a hely működési engedélyét, így mód nyílt az újrakezdésre, csak máshol. Újbuda önkormányzata akkor hangsúlyozta: nem a ZP, hanem a helyszín a probléma, s a lakossági panaszok tömeges számára hivatkozott. A döntés előtti hétvégén több tízezres, koncertekkel egybekötött tüntetés volt a ZP közelében, ám ez láthatóan nem hatotta meg a közgyűlést.

Kővári Zsuzsa, a cég ügyvezetője akkor így nyilatkozott lapunknak: nem érti, miért lenne jobb helyszín az önkormányzat által javasolt, tömegközlekedéssel megközelíthetetlen délebbi terület, mint a már belakott. Most azt mondta az ügyvezető, az önkormányzati javaslatot követően elkezdtek egyéb helyeket keresni, de nem találtak jobbat, mint a Rákóczi híd melletti, így elfogadták a lehetőséget.

A kérdésre, hogy miért kezdték el reklámozni a nyitóbulit azelőtt, hogy a zenés rendezvénytartási engedélykérelmüket elbírálták volna, Kővári úgy felelt: egy ilyen eljárásra húsz nap áll a hatóság rendelkezésére, ők pedig már jóval hamarabb elindították a procedúrát. Azzal, hogy a XI. kerület érintettséget jelentett be az ügyben, körülbelül egy hónappal hosszabb lett az ügyintézési idő. – Ez nem a mi hibánk. Ha a tűzoltóság engedélyét megkapjuk, csütörtök délután ki tudunk nyitni – jelentette ki.

A Rákóczi híd budai hídfőjénél épülő Zöld Pardon szabadtéri szórakozóhely.
Budapest, 2012. április 15. A Rákóczi híd budai hídfőjénél épülő Zöld Pardon szabadtéri szórakozóhely. MTI Fotó: Földi Imre

A Zöld Pardon vezetősége hivatalos közleményben is kifejtette álláspontját, amely itt olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.