Intim torna 16 személyes biciklin

Majdnem 60 budapesti és 20 vidéki helyszínen zajlik ma az idei Zene Ünnepe. 160 zenei produkciót láthat a publikum az egész napos, ingyenes, örömünnepen. A fellépők rendhagyóan hosszú sorát több Franciaországból és Lengyelországból érkező zenész gazdagítja.

A monstre fiesztának öt fő helyszínt választottak a szervezők Budapesten. A Millenáris négy színpadán mások mellett fellép a Nemjuci, az Analog Cuvée és a francia Lyre de Temps, a Fókatelep, a Puhító, a Fit Fat, látható-hallható lesz az Eichinger Tibor gitáros és Csurkulya József alkotta gitáros-cimbalmos duó és a Valaki Alfonz.

A ferencvárosi Nehru parton többek között az Etnofaun, a Riddim colony és a lengyel Paprika Korps, a Madách téri Kisebbségek Színpadán a Budapest Klezmer Band és a Budafolk Band játszik, a Ráday és a Tompa utcában utcazenészek szórakoztatják a nagyérdeműt. 

A nem fő helyszínek kínálata is pazar. A Bakáts téren kalasszikus zenei koncertek lesznek a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem, a francia Intézet és a Fidelio magazin összefogásának gyümölcseképpen, a Liszt Ferenc téren és a tér éttermeiben (ugyancsak mások mellett) Farkas lászló jazz- és bárzongorista, a Petz-Rácz gitárduó, Hidvégi Bori és Gyurkovits Tamás (vokál és gitár), valamint francia hangulató harmonikaszó várja a közönséget, a Gödör Klubban a Chalaban, a les Croquants nevű francia, a Deadly Hunta nevű brit formáció szolgáltat zenét.

Az Intim Torna Illegál című alakulat tagjai a zene tiszteletére egy 16 fős biciklire pattannak hangszereikkel és rajongóiakkal, és a Zene Ünnepe helyszíneit érintve tekerik és muzsikálják keresztül-kasul Budapestet (az egyedi járgányon nem csak nekik, hanem a zenehallgatóknak  is helye lesz), a Magashegyi Underground nevű együttes pedig - nevéhez hűen - lentről a hegy tetejéig muzsikálva tiszteleg a zene előtt - a Fogaskerekűre száll a Zene Ünnepén, és a szerelvényben utazóknak szól majd akusztikusan a "Metróhuzat."

A nap részletes programja  itt olvasható

A Zene Ünnepe olyan rendezvény, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Vezérelvei az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, jazzisták, népdalénekesek, dj-k és rockzenészek váltják egymást a szabadtéri és a klubszínpadokon.

A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg. Ma már a Zene Ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált: több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én. Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amikor Budapest is aláírta a Zene Ünnepe nyilatkozatot. Vezérelveink az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség. A cél:egyszerre, egy időben, az egész ország területén és határainkon túl ezen a napon minden a zenéről szóljon.

Magashegyi undergrund
Magashegyi undergrund
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.