Zanussi több meglepetést kért

A magyar származású Ignacio Tatay nyerte a XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle kisjátékfilmes veresenyét Kéz a kézben című filmjével. A budapesti filmművészeti egyetem díját pedig két ifjú hölgy kapta, Kemény Eszter a Parafrázis és Mojzes Milojev Zsanett a Vénuszátvonulás című filmjéért.
A szombat esti díjátadón Tatay nem tudott jelen lenni, pedig Krzysztof Zanussitól, a világhírű lengyel filmrendezőtől vehette volna át az elismerést az Urániában. A két hölgy viszont nemcsak az átadón találkozhatott Zanussival, de egy hétre a rendező vendége lesz Varsóban is, hisz ez volt az egyik nyereményük a tíz évvel ezelőtt létrehozott budapesti Zanussi Alapítványnak köszönhetően.

Zanussi, a zsűri elnöke a ceremónián arról beszélt: nem a kiváló technikán, hanem az emberi tartalmakon múlik az, hogy valaki jó filmet készít-e. Felidézett egy amerikai filmstúdiót, ahol hiába állt rendelkezésre a tökéletes technika, az alkotókat nem érintették meg a valódi emberi problémák, így csak másolatokat készítettek. A Faludi Filmszemle kisfilmjeiben ezzel nem volt gond, viszont Zanussi megjegyezte, sok kiszámítható történetet látott, így ő főleg azokat értékelte, amelyek meglepték. Ilyen volt Tatay kisfilmje is, amely egy tömegközlekedési love story, egy lány és egy fiú a buszon ugyanannál a kapaszkodónál fogódzkodik, megtetszenek egymásnak, de váratlanul kiderül, hogy a fiúnak műkeze van.

A jezsuiták magyarországi rendtartománya, pontosabban a Párbeszéd Háza nevű jezsuita közösségi hely által szervezett fesztiválra, melynek megadott témája idén a szerelem volt, fiatal filmes alkotók összesen mintegy százhúsz filmet neveztek Európából, sőt, azon túlról (például Iránból, Örményországból), ráadásul több kategóriában, így dokumentumfilm, kísérleti film és animációs film szekcióban is.

A legjobb dokumentumfilm Kintner Alexandra A karmák című alkotása lett, amely egy szegény sorsú, sokgyerekes, vallásos vidéki családról, a családi összetartozás fontosságáról szól. A kísérleti és animációs filmek között Kocsis Alexandra és Kőszegi Tamás Vihar című rajzanimációja nyert. A filmszemlét fotópályázat is kísérte, ennek győztese Varga Marietta lett az Együtt, ketten, egyedül című sorozatával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.