Zalán Tibor: Ez tipikusan a kabátlopás esete

Zalán Tibor költő Balatonfüreden személyesen is tisztázta Csontos Jánossal, a Magyar Nemzet újságírójával azt az irodalmi botrányt, miszerint - miként azt az ő állítólagos közlése alapján megírták - Aczél György felbérelte egykoron a posztmoderneket a népnemzetiek ellen - olvasható a veszprémi Naplóban.

A Napló balatonfüredi Quasimodo-nagydíja okán készített interjút a költővel, s rákérdezett a Nádas Pétert és Esterházy Pétert is hírbe hozó cikkre. A Magyar Nemzet ugyanis Zalán Tibor "szíves közlésére hivatkozva"  többek között állította, hogy Aczél György és az említett írók többször találkoztak, s a Kádár-rendszer kivételes módon ismerte el őket.

Zalán Tibor válasza elején azt taglalja, hogy már a rendszerváltást követően eldöntötte, nem politizál.

- Én nem léptem be pártokba, nem kértem ki a jussomat az előző rendszer alatti meghurcoltatásaim után, mint ahogy sokan ennek okán ültek be a parlamentbe, különböző székekbe, pozíciókba és amiatt vettek birtokokat, várakat és palotákat - nyilatkozza. Hozzáteszi: Ezért lepett meg, hogy most, több mint húsz évvel a rendszerváltás után, rám való hivatkozással megjelennek hazugságok, nagyon súlyos politikai vádak egy társaság, egy irodalmi csoportosulás ellen, akiket én szeretek, de nem tartozom közéjük. Valószínű, úgy kevertek bele, hogy kellett egy olyan ember neve, aki nem tartozik egyik oldalhoz sem és ezért hitelt lehet adni annak, amit mond. Tipikusan a kabátlopás esete.

Elmondja az interjúban, hogy "kértem az ominózus cikk íróját, aki elindította ezt az egész lavinát, s akivel most itt Balatonfüreden az ünnepségen találkoztam, hogy álljon le, ne írjon már semmit, mert a végén én fogok beleragadni olyasmibe, amivel soha nem foglalkoztam. Úgy látszik, vonzom a botrányokat, pedig én tényleg ártatlan vagyok, semmit nem csináltam, ültem otthon és egyszer csak értesítettek, hogy baj van. Én a saját helyzetem úgy fogalmazom meg, hogy mivel nem tartozom se ide, se oda, a senki földjén vagyok, akire minden oldalról lőnek."

teljes interjú a veol.hu portálon olvasható

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.