A Ránki-család is fellép Esztergomban

Esztergomban ismét Liszt Ferencé a főszerep, hiszen 2012. augusztus 20. és 26. között az ötödik Liszt-hétnek ismét Esztergom ad otthont. Igazi zenei kuriózumokként az egy hetes eseménysorozat minden napján a zeneszerző kevésbé ismert művei csendülnek fel.

Liszt Ferenc születésének bicentenáriumát követően sem zárultak le a világhírű zeneszerző és zongoravirtuóz műveit bemutató koncertek. A korábbi hagyományokat folytatva, az esztergomi „Vatikánban”- azaz a prímási negyedben – a Liszt Társaság idén is megrendezi az 5. Esztergomi Liszt Hetet 2012. augusztus 20-26. között.

Ma este az esztergomi közönség által már jól ismert és kedvelt, rendkívül tehetséges fiatal művésznő Konyicska Renáta koncertezik. Az ifjú pianista hölgy jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, azonban máris számos versenygyőzelmet tudhat magáénak. A Szent Adalbert Központ Konferencia termében  ezúttal Liszt, Chopin, Beethoven és Debussy műveit adja elő este hét órától.

Augusztus 23-án a Ferences templomban Liszt műveiből kórus- és orgonahangversenyeket hallgathatnak az érdeklődők az Országos Széchenyi Könyvtár Kórusának előadásában Eckhardt Mária és Grupcsó Ágnes vezetésével, valamint Sirák Péter orgonajátékával. Az egész Esztergomi Liszt hetet szervező Liszt Ferenc emlékmúzeum igazgatója, Eckhardt Mária 1970-ben hozta létre és vezeti azóta is sikerrel az Országos Széchenyi Könyvtár Kórusát.

Augusztus 24-én a tavalyi évben is fellépő és nagyszerű szólistaként megismert angliai professzor, Nicholas Clapton idén is megtartja nemzetközi mesterkurzusát énekeseknek. Ennek záró akkordjaként pénteken este a Szent Adalbert Központ Konferencia termében Nicholas Clapton, a kurzus résztvevői és Gyökér Gabriella (zongora) lép fel. A kiváló brit előadóművész és tanár nagyszerű karriert futott be és operák, oratóriumok, szólóestek keresett előadójává vált Britannián és Európán keresztül a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban egyaránt. 1985-ben dupla díjazással nyerte meg a "Francisco Vinas" versenyt Barcelonaban és 1987-ben az angliai Song Awardon is a legjobb lett.

Szombaton (augusztus 25-én) együtt lép fel a Ránki család ugyancsak a Szent Adalbert Központ Konferenciatermében. A kiváló zongoristapárost senkinek sem kell bemutatni, azonban ezúttal is Ránki Dezső és Klukon Edit fiukkal, Ránki Fülöppel együtt lép fel.  A „művészcsalád” többek között előadja Liszt „Karácsonyfa” című művének négykezes verzióját, a Resignazione-t és Dante szonátát, valamint Bach gisz-moll fúgáját. A Kossuth-díjas zongoraművésznek és családjának előadásait mindig nagy érdeklődés övezi és tapsvihar zárja a koncertjeiket.

A zárónapon, augusztus 26-án vasárnap az Esztergomi Bazilikában kórus- és zenekari hangversennyel búcsúzik az 5. Liszt Hét. Szintén immár hagyományos fellépőként az Esztergomi Balassa Bálint Kórus és a Budapesti Árpádházi Szent Margit plébánia kórusa Reményi Károly vezetésével Liszt Missa Choralis-át adja elő. Ezt követően a nemzetközi kóruskurzus résztvevői, Komáromi Márton, valamint az Esztergomi Szimfónikusok és a Budavári Mátyás-templom hangszereseiből alakult zenekar tardy László vezetésével liszt 13. zsoltárával zárja az egész hetes programsorozatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.