Az RTL hóhérmosolya: VV Ildi és a forradalom

A hírlapíró, akinek két mondatnál többre aligha érdemes valamiből kell hirtelen olvasmányos egyflekket kerekítenie, hogy tele legyen az oldal. A szóvivő, akinek újra és újra ugyanazt a jelző- és igehalmazt kell fogyaszthatóan, izgalmasan és színesen variálnia, pedig csak arról van szó, hogy a másik lop, mi viszont überfaszák vagyunk. Vagy éppen a műsorvezető, -készítő, akinek a semmivel kell kitöltenie egy-másfél órát naponta. Mindannyian tudják, milyen érzés szöszölni, babrálni a nihillel.

Mégsem tudjuk sajnálni őket (magunkat). Mádai Vivien és Istenes Bence sorsa iránt sem vagyunk részvéttel, akiknek a NekedValó című, a Való Világ (RTL Klub) szatellitprogramjaként naponta jelentkező talk show-t kell váltásban levezényelniük. Reméljük, legalább belül kiröhögik az egészet. Nincs sok dolguk amúgy, a vendégek viszik el a balhét. Ilyenformán viszonylag egyszerű programozással egy könnyezőpálma (Monstera deliciosa) is remekül el tudná végezni a melót, és nem is kérne egyebet, csak hogy néha cseréljük a gombelemet a beszélőgépben, állandóan tartsuk nyirkosan a virágföldet, s amikor öntözünk, a vízmennyiség megállapításakor legyünk tekintettel az uralkodó hőmérsékletre is.

A NekedValó a sajnálatos módon megszűnt Balázs-, majd Mónika-, később Joshi Bharat-féle délutáni hülyeségesztrád hiánya nyomán fellépő űrt tölti ki, hogy a napi betevő Jerry Springer azért mindenképpen meglegyen az arra éheseknek. E küldetést a csatorna maradéktalanul teljesíti. Hanem van itt valami újdonság. A meghívottak nem zűrös magánügyeiket kibeszélni jönnek a stúdióba, hanem hogy a maguk árnyalt módján megtárgyalják a csatorna egyik műsorának történéseit.

Múlt hétfőn, még az Éva-Ildikó párbaj előtt esélylatolgatás ment, kinek lehet nagyobb esélye. Mádai Vivien szólítja is az Éva-párti Fridát, aki az inzert szerint néző, aztán jön az opponens, Dalma (néző), aki viszont büszke Ildire. Megküzdenek egymással, szerintem Dalma (néző) nyer, például azzal a média- és történetfilozófiai kijelentésével, hogy „Ildi nekem 56-os forradalom 2011-ben". Jön György (Éva apukája), hogy megvédje lányát az álnok Ildivel szemben. Jön a vanabí celeb Trixi (Ildi testvére), akitől megtudjuk, Éva sokat iszik, primitív és trágár. Jön Gizus (néző), aki amúgy az egészségügyben dolgozott a nyugdíj előtt, vagyis hitelesen tudja mondani, hogy Éva és Ildi agyával nincs minden rendben, meg hogy kicsit el kéne vonni a villalakóktól a cigarettát, de pláne az italt, mert például neki, Gizusnak sem kellett soha alkohol ahhoz, hogy jólérezze magát.

Most hétfőn már tudjuk, Ildi csúfosan kikapott Évától, Istenes Bence hívására jönnek is számosan, hogy megvédjék a vesztest, mások beszólni érkeznek. A legirritálóbb Boci (néző), aki már attól ideges, ha Ildikó felbukkan a képernyőn, s akinek 1400 ismerőse van. Ő például Marika néni (kommentelő) üzenetét tolmácsolja papírról. Vagy ott van Márió (néző), aki majdnem végig fejhangon ordít, nyilvánvaló jelentéktelenségét és ostobaságát ellensúlyozandó. Meg a többiek. Végül a párbajvesztes. Nem folytatom. Mert a komoly elemzés ürügyén előadott ámokfutás leírásánál fontosabb: van-e annál nagylelkűbb gesztus, mint hogy az RTL Klub végre k. nézőinek is megadja a lehetőséget, hogy élő (!) adásban mondják el a véleményüket?

A tízmillió médiakritikus országában ez igazán üdvözlendő: szóhoz juthat a plebs. Csakhogy nem erről szól a történet, persze.

A csatorna nettó hülyét csinál a Való Világban résztvevők rokonaiból, barátaiból és a reality nézőiből, illetve hát megy az nekik önerőből is, csakhogy a Kéz, amely a broadcastot ringatja... Saját rajongóinkból idiótát faragni: ehhez kell a hóhérmosoly. Ez tényleg forradalom.

A nézők Ildi és Éva közül Évát küldték vissza a Villába.
A nézők Ildi és Éva közül Évát küldték vissza a Villába.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.