Vonzó pécsi programok

Véglegessé vált Pécs Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010-es programja. Pénteken Hiller István, a kulturális tárca vezetője, és Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere Pécsett aláírta a megállapodást a program finanszírozásáról. A minisztérium egymilliárd 850 millió forintot biztosít az EKF jövő évi műsoraira, tárlataira, konferenciáira.

A több száz tervezett program között számos olyat találhatunk, ami - várhatóan - turistainváziót indít el majd Pécsre. Ilyennek ígérkezik az EKF két sztárkiállítása, a Bauhaus és a Nyolcak. Előbbi tárlat az 1919-ben megalapított Bauhaus iskola nagyjait mutatja be, valamint azt, hogy az építészetet és a tárgyalkotást új irányba vivő stílusirányzat munkájába miképp kapcsolódtak be magyar művészek, így például: Bortnyik Sándor, Breuer Marcell, Moholy-Nagy László. A kiállításhoz kapcsolódva olyan egykor népes közösséget megmozgató Bauhaus-rendezvények elevenednek meg, mint a sárkányeregető ünnep, a lampion-ünnep, s lesznek a Bauhaust megidéző színházi és bábelőadások. A Nyolcak - vagyis Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos - tárlata az első magyarországi avantgárd képzőművészeti csoportot mutatja be.

Rendkívül gazdag lesz a 2010-es pécsi zenei program. A Pannon Filharmonikusok világhírű vonósokkal és fúvósokkal „erősítenek", s koncertjeiken sztárénekesek lépnek fel. A Pécs Cantat a kórusművészet egyhetes nemzetközi találkozója lesz, ezer énekessel. Kivételes vállalkozásnak ígérkezik az a hatnapos improvizációs fesztivál, ami a zenei rögtönzés iránt fogékony zongoristákat és orgonistákat hívja versenyre. Az évek óta roppant sikeres pécsi Bordal Világfesztivál is méltó helyet kap az EKF programjában. Magyar Fúvószenei Nagydíj a neve annak a versenynek, ami a hazai fúvósokat hívja megmérettetésre kilenc kategóriában és több korosztályban. Ezt a kéthetes versenyt először az EKF kapcsán rendezik meg. Jövőre is nagy közönségre számíthatnak a Pécsi Folknapok, valamint a Balkán Világzenei Fesztivál együttesei. Nemzetközi Cirkusz és Utca-színház Fesztiválnak is otthont ad Pécs 2010-ben. A produkciók kifejezetten Pécs jellegzetes terein kapnak helyet.

A tánc szerelmeseinek is élménydús lesz az EKF. A három vidéki balett-társulat - a győri, a pécsi és a szegedi - Dante Isteni színjátékát viszi színpadra. A hetven táncost megmozgató produkciót a Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezi. A Pécsi Táncmaraton hazai és külhoni együttesei egy héten át az utcákon és a tereken fellépve viszik táncba a pécsieket és a városba látogató vendégeket.

A jövő évi pécsi konferenciák témagazdagsága is vonzó. Tudományos tanácskozás lesz - többek között - a fenntartható fejlődésről, az örökség védelméről, Európa és a Balkán kölcsönhatásáról, a kohászatról, a könnyűzenéről.

A program tehát összeállt, s megvalósítását nem gátolja az sem, hogy az EKF tervezett nagyberuházásai jelentős csúszásban vannak. A már említett tárlatokat befogadó Nagy Kiállítótér állítólag időben elkészül. A koncertterem viszont aligha, így a „fedettpályás" zenei rendezvényeknek aligha ez az épület ad majd helyet. Ugyanakkor a létesítmény távlati jövője péntek óta biztosabbnak tűnik, hisz Hiller István bejelentette: a pécsi koncerttermet nemzeti kulturális intézménnyé kívánják nyilvánítani. Ez azt jelenti, hogy a koncertterem finanszírozását részben a kulturális kormányzat vállalja magára, ami komoly garanciát jelent a drágán fenntartható létesítmény számára.

 

Európa Kulturális Fővárosa - valami elindult végre
Európa Kulturális Fővárosa - valami elindult végre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.