Vita Karinthy koponyája körül

Visszavonja egyik legérdekesebb tételét árveréséről a Központi Antikvárium, mert nem tisztázott, hogyan kerültek magántulajdonba az író műtétjének dokumentumai.

A kérdéses tétel Karinthy Frigyes 1936-ban Stockholmban elvégzett agyműtétjének eredeti dokumentumait tartalmazza. A kórlapokból, levelekből és fényképekből ­álló gyűjteményt hárommillió forintos kikiáltási áron hirdette meg árverési katalógusában az antikvárium. Az iratok több mint negyven éve kerültek dr. Buzády Tibor Stockholmban dolgozó orvos tulajdonába, aki – mint azt 1975-ben az Új Írás című folyóiratban megírta – a Karolinska kórház pincéjében találta meg azokat. Karinthy Márton, az író unokája most, a dokumentumok árverésre bocsátását megtudván, azt a gyanút fogalmazta meg, hogy azok egykor lopás révén kerülhettek ki a svéd kórház pincéjéből.

Karinthy Frigyes

Dr. Buzády Tibor ma Budapesten él, felhívtuk. Elmondta, a 70-es évek elején, amikor elkezdett érdeklődni az író műtétjének helyszínei és dokumentumai iránt, azt a klinikát, ahol Karinthyt műtötték, már felszámolták, s iratait átvitték a Karolinska kórház pincéjébe. Épp szelektálták az irattárat, amikor rájuk talált. Olvasgatni kezdte azokat, az archívum vezetője pedig felajánlotta, ha érdekli, vigye el, hisz azok már úgysem kellenek, a harmincas évekből valók. Így került a tulajdonába. A lopás feltételezését visszautasítja. Megtalálásuk után cikket is írt róluk az Új Írásban, és több előadást is tartott belőlük. Néhány éve pedig az anyagot felajánlotta megvételre a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, de miután nem vették meg, eladta egy régiségkereskedőnek.

Az antikvárium a helyzet tisztázásig visszavonja a tételt a jövő pénteki árverésről, tájékoztatta lapunkat Bálinger Béla antikváriumve­zető, aki reméli, így az ügy megnyugtatóan lezárható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.