Visszatáncolt a fehérvári önkormányzat

Elmeszelte saját pályázatát a székesfehérvári önkormányzat: a képviselő-testület szerdai ülésén nem választotta meg a Vörösmarty Színház új igazgatóját. A hivatalos indoklás szerint bizonytalan, hogy az önkormányzati rendszer közelgő átalakítása során megmaradhat-e a város kezében a teátrum, vagy állami irányítás alá kerül.

Nem választotta meg a Vörösmarty Színház igazgatóját szerdai ülésén Székesfehérvár közgyűlése: a képviselőtestület érvénytelenítette a poszt betöltésére kiírt pályázatot - adta hírül a távirati iroda.

Cser-Palkovics András fideszes polgármester a közgyűlést követően újságíróknak elmondta: az öt benyújtott pályázat között volt olyan, amely megkaphatta volna a képviselők többségének szavazatát, de nem lett volna bölcs dolog öt évre szóló kinevezésről dönteni az önkormányzati törvény és a közigazgatási rendszer átalakításával kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

A városvezető úgy fogalmazott, hogy még nem tudni, a települési önkormányzatok vagy az állam lesz a színházak fenntartója, esetleg vegyes fenntartású rendszer alakul ki, és az sem ismert, az intézmény 2012-ben milyen keretek között gazdálkodhat majd.

"Ebben a helyzetben a meghozott döntés volt az egyetlen bölcs lehetőség" - hangsúlyozta a polgármester. Mint kifejtette, a színháznak a város fenntartásában kell maradnia, mivel a település kulturális életének egyik központja, emellett a városi önkormányzat jelenleg sokkal nagyobb arányban járul hozzá fenntartásához, mint az állam.

"A város színháza a városnál van jó kezekben" - mondta Cser-Palkovics András, aki úgy vélte, az új pályázat kiírásával nem feltétlenül kell megvárni az új jogszabály hatályba lépését, és ha annak tartalma ismertté válik, ki kell írni a pályázatot.

Amíg az újabb pályázat érvényes és eredményes nem lesz, igazgatóhelyettesként, megbízott igazgatói hatáskörökkel továbbra is Quintus Konrád vezeti az intézményt. Az igazgatói posztra egyébként öten pályáztak: Frigyesi András, a budapesti Deutsches Theater vezetője, Kuna Károly színművész, Quintus Konrád színművész, Surányi András író, rendező és Szűcs Gábor, a színház korábbi művészeti vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.