Visszakerül az állam tulajdonába a Táncsics-börtön

Véget értek a Szabadság tér 10-11. szám alatti épület szerkezetépítési munkálatai. A száz éve az állami tulajdont gyarapító bécsi szecessziós stílusú épületek felújításáról Magyarország 2007-ben állapodott meg az Amerikai Egyesült Államokkal. A felújítással, az ingatlancseréről szóló kormányközi megállapodásnak megfelelően a Táncsics-börtön épületkomplexuma visszakerül a Magyar Állam tulajdonába – jelentette be ma Németh Lászlóné miniszter az Amerikai Nagykövetség bokrétaavató ünnepségén.

2014 májusáig elkészül és új funkciókkal bővül az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének épületegyüttese. A Szabadság tér e két épülete régi pompájában, az eredetivel teljesen megegyező módon fogja ékesíteni Budapest egyik leggyönyörűbb terét.

Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok még 2007-ben állapodtak meg a Táncsics-börtön visszaadásáról. A megállapodás egyik pontja szerint az épület akkor kerülhet újra magyar tulajdonba, ha az Amerikai Egyesült Államok használatba veheti a Szabadság téri követség mellett felajánlott csereingatlanokat. A 2008-ban kiírt pályázatot a Hérosz Építőipari Zrt. nyerte meg, azonban az épületek tervezési munkái 2009. év végére zsákutcába jutottak.

A 2010-es parlamenti képviselő-választásokat követően Orbán Viktor miniszterelnök és Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet baráti találkozóján megállapítást nyert, hogy mindkét félnek fontos az ingatlancsere-megállapodás végrehajtása. A Hérosz Zrt. 2011. évi csődje miatt az MNV Zrt. által újfent lefolytatott meghívásos közbeszerzési pályázaton a nyertes HBM Kft. kapta a megbízást.

A helyszíni munkálatok 2012. május 22-én kezdődtek meg, a belső szerkezetek bontása, és az ezt követő speciális mélyalapozási munkák után, majd feszített ütemű szerkezetépítéssel, a mai nappal egy jelentős állomáshoz, a szerkezetkész állapothoz érkeztek. A beruházó MNV Zrt. illetve a kivitelező HBM Kft. is köszönetet érdemelnek, hiszen az elmúlt fél év zord időjárása, valamint a feszített tempó ellenére az elkészült szerkezetek minősége messze meghaladja az amerikai fél által előzetesen elvártat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.