Alakul a Sziget programja, jönnek a világzenei sztárok

Mások mellett az Orquesta Buena Vista Social Club, az Oi-Va-Voi, a Los de Abajo, Shantel, a 08001, a Dirtmusic és a Rotfront is fellép az idei Sziget fesztiválon a világzenei nagyszínpadon augusztus 11. és 16. között - tájékoztatta Vető Viktória sajtófőnök kedden az MTI-t.

A londoni Oi-Va-Voi a tavalyi Szigeten ünnepelte tízéves fennállását. Még lemezük sem volt, de már olyan rangos fesztiválokon léptek fel, mint a Glastonbury és a Meltdown; debütáló albumuk, a Laughter Through Tears 2003-ban első helyen állt az európai világzenei rádiók sikerlistáján. Tavalyi, Travelling The Face of The Globe című albumukat a szakma az eddigi legjobbnak értékelte.

A nigériai Tony Allen szintén az idei Sziget egyik neves fellépője. A funkot a dzsesszel és nigériai dallamokkal, ritmusokkal elegyítő afrobeat irányzat egyik megteremtője egyebek mellett Fela Kuti dobosaként írta be a nevét a világzene történetébe.

Jön a mexikói ranchera zenét, a rumbát, a salsát, a punkot, a hip-hopot és a latin skát ötvöző Los de Abajo is, amelyre 1998-ban figyelt fel David Byrne, a Talking Heads egykori frontembere, és Luaka Bop nevű kiadójánál megjelentette Los de Abajo című debütáló lemezüket.

A bukovinai gyökerű, Frankfurtban született Stefan Hantel, ismertebb nevén Shantel a kilencvenes években, párizsi iparművészeti tanulmányai során vált az elektronikus klubzenék rabjává; az igazi áttörést 2005-ös Bucovina Club című albuma hozta, amely a kelet-európai és balkáni rezes tánczenék, valamint az arab tánczenék ötvözésén alapult. Shantel ma már nem csak a világzenei rádióműsorok legtöbbet forgatott előadója, de Bucovina Club Orkestar nevű zenekarával a leghíresebb fesztiválok vendége.

A világzene friss csillagai közé tartozik a Rupa & the April Fishes, amely szintén szerepel az idei Sziget kínálatában. Rupa Marya San Franciscóban született indiai szülők gyermekeként; dalaiban a hindi, az angol, a spanyol és a francia nyelv egyaránt jelen van, és legalább ilyen jelentős a zenei befolyás is: a francia sanzon mellett a Balkán, India és Mexikó is érezhető. Tavalyi, Este Mundo című lemeze az év legjobb világzenei albumai közé tartozott.

Bemutatkozik a Szigeten Amparo Sanchez is, aki 16 évesen tűnt fel a granadai Correcaminos együttesben. A dzsessz, a soul, a blues és a rock iránt egyaránt nyitott énekesnőt a kilencvenes évek közepén a latin és a karibi befolyás jellemezte. Tucson-Habana című albuma az amerikai Calexico közreműködésével készült.

A Barcelona multietnikus Raval negyedében található stúdióról, a 08001-ről elnevezett csapat koncertje a tavalyi Sziget fesztivál egyik üde színfoltja volt. A zenei kollektíva kisebb részben a flamenco, nagyobb részben az észak-afrikai rai és gnawa vonalán halad, szövegeik angolul, spanyolul és arabul egyaránt hitelesen szólalnak meg.

Az idei Szigeten szintén koncertező Dirtmusic-ot a városi folk-blues iránti megszállottság jegyében hozta össze a Seattle-ből Ljubljanába költöző, a Walkabouts-ból ismert Chris Eckman, az egykor Bad Seeds-tag Hugo Race és a Come-ot erősített Chris Brokaw. A 2007-es mali Sivatag Fesztiválon egymásra találtak a tuareg bluest játszó Tamikrest zenekarral, és velük készítették el idei, B.K.O. című albumukat.

A belga Jaune Toujours zenéjében a Lés Negresses Vertes, a Mano Negra, a Ramones vagy a Clash hatása egyaránt jelen van, a végeredmény a sanzon és a rock egyfajta fúziója, amely éppúgy nyitott a latin melódiák, a ska és a cigányzene, mint a Balkán rezesei előtt.

A világzenei nagyszínpad kelet-európai fellépőinek sorát az idén a Cankisou nyitja, mely a cseh színtér egyik alapzenekara. Karel Herman énekes kirobbanó előadásmódja, vad ritmusok, elképesztő energia, súlyos fúvósok, a rockzene kelléktára mellett egzotikus népi hangszerek alkalmazása, a szláv, a nyugati és az ázsiai zenevilág ötvözése jellemzi muzsikájukat.

A horvát Kries 2002-ben a Konjanik című anyaggal elnyerte a legjobb filmzenének járó horvát díjat, a két évvel későbbi debütáló Ivo i Mara pedig a nemzetközi szaksajtó tetszését is elnyerte. A nemzetközi fesztiválok állandó fellépői közé tartozó csapat zenéjében a folklór, a rock, az űrzene, a szláv mitológia és a mágia keveredik.

A Berlinben tanyázó emigránsokból hét évvel ezelőtt megalakult, Magyarországon is egyre népszerűbb Rotfrontnak orosz, német, amerikai és magyar tagja is van, utóbbi a gitáros-basszusgitáros Wahorn Simon és Gryllus Dorka énekes. Tavaly megjelent Emigrantski Raggamuffin című első albumuk egy csapásra az egyik legkelendőbb kelet-európai ízű bulizenekarrá tette őket.

Fellép még a Szigeten a romániai cigányzenét képviselő Mahala Rai Banda, amely az utóbbi négy-öt évben robbant a köztudatba, valamint az amerikai, svéd, orosz és német muzsikusokból álló, a politikai kabaré, a brechti színház, a klezmer és a punkrock keverékét mutató Painted Bird is.

A programban természetesen helyet kaptak a legkitűnőbb hazai világzenei produkciók is, köztük a Parno Graszt, a Csík Zenekar és a Söndörgő, utóbbi a macedón cigányzene "csocsekkirályaként" számon tartott Ferusz Musztafovval közösen.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.