Világsztár a pálinkák között

Dübörgött a hétvégén megrendezett Budavári Pálinka és Kolbászfesztivál – az öt évvel ezelőtt elindított (igaz, ekkor még a Városház park volt a helyszín) kezdeményezés mára abszolút kinőtte magát.

Ma már a vendégek zöme nem csodálkozik azon, ha egy-egy kupica esetében az eperfa-hordós érlelésről beszélnek, sőt, hozzátéve, hogy hagyjuk egy kicsit levegőzni mielőtt belekóstolunk. A rendezvény elindításakor a cél az volt, hogy a pálinkára, mint történelmi értékre felhívja a figyelmet, mivel a pálinka sok évszázados múltra tekint vissza a magyar gasztronómiában, készítését és fogyasztását több mint 500 éve írásos emlékek őrzik. Nem mellékesen a pálinkafogyasztás kultúrájának is a terjesztése a célok között volt: azaz, hogy a nedű kedvelői tömegesen rájöjjenek: nem mindegy hogy ha valami igazi, gyümölcsből készült pálinka, vagy esetleg a szesz-aroma manapság igencsak elterjedt kommersz kombója.

Mint minden fesztiválnak, mely valamilyen szinten a fiatalabbakat célozza meg, elmaradhatatlan része a kulturális program, azon belül is a könnyűzenei vonal. Az idei rendezvény egyik fénypontja egy gitáros előadó volt, Igor Presnyakov: ez a pasas hangszerével két este is egymagában nagyobb bulit rendezett az Oroszlános udvarban, mint a Ludwig Múzeummal szemben lévő nagyobb pódiumon a több főből álló zenekarok. A recept: ismert dalokat adott elő, igen egyéni módon.

A Moszkvában született zenész klasszikus gitár szakon végzett, de megszerezte a karmesteri diplomát is. Csaknem négy évtizedes pályafutásával a háta mögött most már minden létező műfajt képes „asszimilálni”: a klasszikus zenétől kezdve (Beethoven) a 80-as, 90-es évek rock- és metál slágerein át (Metallica, Guns N' Roses, AC/DC ) a mai napokban kedvelt pop-ig bezárólag (Shakira, Lady Gaga) bármit elő tud adni akusztikus gitárján, ráadásul mindegyiket szuper-élvezhetően. Nyugodtan kijelenthetjük: Igor ma már világsztár. 2007-ben robbant be a köztudatba a Youtube videómegosztó portálon keresztül, azóta több mint 96 milliószor pörgették a nótáit a felhasználók. Pálinka mellett kifejezetten ajánlott.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.