Világsláger lehet egy Pokolgép-nótából

Hol van a szó – ez a címe az egyik legelső magyar heavy metal zenekar, a Pokolgép szívbemarkolóan szép rockballadájának, mely húsz évvel megszületése után hamarosan az egész világon ismertté válhat. A műfaj egyik legnagyobb nemzetközi képviselője, a svéd Hammerfall ugyanis ezt a dalt dolgozta fel a napokban megjelenő új lemezén.

Kevés magyar dal volt képes áttörni a Kárpát-medence határait, hiszen a nyelvi korlátokat nehéz legyőzni. Néhány estben azonban ez mégis sikerül, sőt, arra is volt már példa, hogy egy hazai sláger valamilyen külföldi zenekar előadásában vált világhírűvé. Ez a megtiszteltetés azonban csak maroknyi dalt ért: ilyen például a több mint 100 nyelvre lefordított Szomorú Vasárnap, vagy a Scorpions által White Dove címen világslágerré tett Omega-klasszikus, a Gyöngyhajú lány. 2011-ben egy újabb magyar sláger előtt nyílhat meg az út a világhír felé, hiszen a modern heavy metal egyik úttörője, a svéd Hammerfall a Pokolgép zenekar Hol van a szó című jól ismert rockballadáját Send me a Sign címmel feldolgozta az idén megjelenő Infected című új albumán.

A két zenekar közösen, magyarul és angolul is előadja majd az átiratot: az egyedülálló koncertre június 3-án kerül sor a Csillebérci Szabadidő Központban, a három napos Metalfest Open Air színpadán.

A Pokolgép úttörő szerepet játszik a hazai zenetörténetben: a ’80-as évek eleje óta működő csapat nevéhez köthető az első igazi magyar heavy metal album, az 1986-os Totális metal, amelynek szinte minden dala igazi klasszikussá vált: a Jel vagy a Mindhalálig Rock and Roll szövegét máig kívülről fújja minden rocker. A Hol van a szó a zenekar 1991-es albumán jelent meg, de a többivel ellentétben ez egy szelídebb hangvételű dal, melyet sokan a legszebb magyar rockballadának tartanak.

Pokolgép
Pokolgép
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.