Világpremier helyett ellentmondó magyarázatok

„Finanszírozási és technikai okok miatt az alkotók kénytelenek voltak lemondani Cserhalmi Sára író-rendező első nagyjátékfilmjének a Karlovy Vary Nemzetközi Film Fesztivál East of the West elnevezésű hivatalos versenyprogramjában történő részvételét” – jelentette be a film gyártója, a KMH Film tulajdonosa, Pusztai Ferenc.

A producer elmondta, a filmet beválogatták és meghívták a régiónk legfontosabb mozgóképes eseményére, de most kénytelenek visszalépni, mivel nekik nincs pénzük a részvételhez szükséges 35 mm-es celluloidkópia legyártására.

Drága besúgott barátaim
Drága besúgott barátaim

Karel Och, Karlovy Vary A-kategóriás fesztiváljának művészeti igazgatója lapunknak úgy reagált: rendkívül csalódott, hogy nem tudják bemutatni Cserhalmi Sára izgalmas művét, mely Bergendy Péter A vizsga című mozijával együtt rendkívüli párost alkottak volna az East of the West programban, egyben bizonyították volna, hogy a gazdasági nehézségek ellenére Magyarország még mindig fontos hely – már, ami a filmművészetet illeti.

Pusztai tájékoztatása szerint az amúgy kész, összevágott mű úgynevezett masterelésének és a dolby hang keveréséhez szükséges laborköltségek és a kópia elkészítése mintegy 10-15 millió forintra rúg – ennyi hiányzott ahhoz, hogy elkerüljük a kínos helyzetet. A producer hangsúlyozta: korábban, ha egy alkotást meghívott egy A-kategóriás fesztivál, akkor állami forrásból finanszírozták a kópiát – mivel ezt a feladatkört a filmipar utóbbi két évben „döcögő” megreformálása során sikerült gyakorlatilag kiiktatni, a producer a Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF) fordult, ahol azonban nem voltak hajlandóak támogatni a részvételt.

„A KMH Film saját maga nevezte be a Drága besúgott barátaim című filmet a Karlovy Vary filmfesztiválra, vállalva ezzel, hogy amennyiben a még be nem fejezett filmet meghívják, a szükséges vetítési anyagot a fesztivál rendelkezésére tudja bocsátani” – reagált lapunk megkeresésére az MNF. Hozzátéve: a Drága besúgott barátaim című film gyártója, a KMH Film hónapokkal ezelőtt pályázott a Magyar Nemzeti Filmalaphoz a film befejezésének támogatására. A Filmalap támogatási szabályzata alapvetően nem teszi lehetővé már kész, leforgatott filmek támogatását, ám a filmfinanszírozási rendszer átalakulása okozta átmeneti időszakra tekintettel a Filmalap kivételt tett és befogadta a KMH Film pályázatát. A film moziban történt megtekintését követően a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága egyhangúan döntött arról, hogy nem támogatja a produkció utómunkálatait. (Magyarul: nem tetszett a kész mű a bizottságnak.) A Karlovy Vary fesztivál meghívását követően a KMH a filmalkotók fesztiváli részvételének támogatására nyújtott be pályázatot az alaphoz, amelyről a mai napig nem született döntés – pontosít az MNF. Ugyanakkor sajnálattal veszik tudomásul, hogy a Drága besúgott barátaim című film producerének döntése értelmében végül nem szerepel a Karlovy Vary filmfesztiválon.

Pusztai szerint minden európai országban támogatni szokás egy elsőfilmes nemzetközi bemutatkozását, ha arra lehetőség adódik. Korábban így történt ez például Kocsis Ágnes Friss levegő című művének esetében is: a kópia legyártását a Mozgókép Közalapítvány finanszírozta. A Drága besúgott barátaim voltaképpen állami támogatás nélkül, magán- és szponzori pénzekből készült, ahogy Pusztai fogalmaz, egy 10-15 millió forintos támogatás „belefért volna” a filmalap részéről. Különösen úgy, hogy filmtervekre szórnak ki 100-150 milliókat, amelyek esetében egyáltalán nem garantált, hogy valaha készül is belőlük film.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.