Világhírű operaénekes dirigál majd Győrben

A világ élvonalába tartozó operaénekes igazi kuriózummal tér vissza hazánkba: Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából ő maga álmodja színpadra Verdi legendás Otellóját - a Győri Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és neves nemzetközi operaénekesi gárda segédletével.
Bár José Cura - aki tenorként éppen az Otello címszerepével robbant be a komolyzenei köztudatba közel két évtizede - köztudottan nem szereti, ha azt állítják róla, hogy olyan operaénekes volna, aki történetesen vezényel is. Hiszen éppen fordítva áll a dolog: zeneszerzés és karmester szakon végzett eredetileg, és emellett, mintegy „mellesleg" lett napjaink egyik legnépszerűbb, legkeresettebb énekes sztárja.

Ennek megfelelően a karmesterség is aktívan (és mind hangsúlyosabban) jelen van karrierjében bő tizenöt éve, és az utóbbi években egyre gyakrabban rendez is. Legutóbb éppen az Otellót, mégpedig szülőhazájában, Argentínában. Az 53 éves művész a szóban forgó darab minden rezdülését ismeri, hiszen több mint kétszázszor énekelte a címszerepet (számtalan felfogásban, Magyarországon is két produkcióban), amely túlzás nélkül mondható, hogy védjegyévé is vált a szakmában. A „Negyedik tenor" - sokan így nevezik (utalva Domingo, Pavarotti és Carreras mesterhármasára), ám ő ezt a fantáziajelzőt is alázatosan elhárítja mindig.

Különlegességek egész sora jellemzi a készülő győri produkciót. Koncertpódiumra adaptált változatot láthatunk majd április 23-án az Audi Aréna színpadán, amelyet José Cura egy személyben rendez és dirigál, továbbá a színpadi látványért is ő maga felel. (Hogy a művészetekben multitalentum, az szakmai körökben közismert.)

A kimeríthetetlen mélységű és drámaiságú opera egy egészen speciális olvasata várható tehát, a maestrótól megszokott „holisztikus", összművészeti felfogásban. Akár a „kedvencek estjéről" is beszélhetünk, hiszen Shakespeare – az életrajzíróktól tudjuk - Verdi legkedvesebb írója volt, Verdi pedig Cura elsőszámú zeneszerző favoritja, számtalan alkalommal vallott erről.

Az énekes gárda összetétele is izgalmas szinergiákat ígér; hazai és külföldi tehetségek közös munkája készül. Otello szerepében a finn Christian Juslin lesz látható, hallható, a francia szoprán Gabrielle Philiponet énekli Desdemonát, Jagót pedig Pierro Terranova olasz bariton alakítja majd. A hazai énekeseket Kálnay Zsófia mezzoszoprán, az idehaza jelenleg is Cassiót játszó Boncsér Gergely, illetve a basszbariton Bakonyi Marcell képviseli a koncerten. A zenei alapot a már említett Győri Filharmonikus Zenekar szolgáltatja, mellyel a sztártenor előző évben fergeteges estet adott szintúgy Győrben, valamint közreműködik még a Liszt-díjas Somos Csaba vezette Nemzeti Énekkar. Az argentin maestro egyhetes intenzív próbával készül fel helyben a nagyszabású eseményre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.