Víkend: programajánló vasárnapra

Fotókarácsony a Mai Manó Házban. A hétvégi karácsonyi fotóvásáron, ahol nemcsak három galéria (Lumen, Lux, Nessim) és számos kortárs alkotó (Egyed Lászlótól Vékás Magdolnáig) egyedi felvételei vásárolhatók meg (ötezertől 300 ezer forintig), hanem immár százhúsz éves fényképeszeti technikákba is beleshetünk. Zalka Imre vándorfényképész Laczkó Péter segítségével az 1890-es évekbe repülünk vissza. Előbbi ambrotípiával készít felvételeket, utóbbi pedig egy olyan különleges, ember nagyságú kamerával, amelyben a fényképészen kívül elfér egy másik személy is, aki a kamera belsejéből élvezheti a nagy méretű síkfilmnegatív létrejöttét. További érdekesség, hogy a kitelepült laborban a fényképezés egész folyamatát végig követhetjük, s a varázslat végén haza is lehet vinni az üveg- vagy kartonlapra rögzített portrénkat. Ma pedig kimondottan a gyerekeké a tér, hiszen többek között a Tintaló Cirkusz előadását nézhetik meg. A szokatlanul kicsi cirkuszban mindössze 16-20 gyermek fér el egy időben, a felnőttek viszont – akárcsak egy sötétkamrában – a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak be a porondon szereplő aprócska bábukra.  Az ingyenesen látogatható rendezvényen ugyanakkor továbbra is megtekinthető (meghosszabbított nyitvatartással) a Camera obscura – kortárs sötét szobák és a Képmutogatók 2. avagy a látás kultúrtörténete című kiállítás.

Camera obscura kiállítás
Camera obscura kiállítás

A Szakcsi Jr Trió (Szakcsi Jr – zongora, Pecek Lakatos Krisztián – nagybőgő, Balázs Elemér – dob) játszik este fél nyolctól a Columbus Jazzklubban.

Karácsonyi hangversenyt rendez a Budai Művészház (XI. Brassó út 91.) délután öt órakor. Fellép Pitti Katalin operaénekes, zongorán kísér: Csányi Valéria.

A Süsü, a sárkány című mesejátékot adják elő a József Attila Színházban délelőtt tizenegy órakor árvaházi, intézeti, hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Visky András Júlia című darabját mutatja be a Kultea színház a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban délután öt órakor.

A zsidó hagyományokat
mutatják be délután öt órától az A38 Hajón: fellép többek között a Fellegini Klezmergipsy, Szalóki Ági, Palya Bea, Said Tichiti.

A Muzsikás együttes játszik este fél nyolctól a Zeneakadémián.

Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band (Balogh Kálmán – cimbalom, Kovács Ferenc – hegedű, trombita, Bede Péter – tenorszaxofon, Frankie Látó – hegedű, György Mihály – gitár, Novák Csaba – nagybőgő) koncertezik este fél nyolckor a Művészetek Palotájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.