Vidnyánszky hívta a Burgtheatert, de neki nem jön

A Burgtheater kiváló renoméját félti a magyar kormánytól és a Nemzeti Színház új vezetésétől. Azt írják nyílt levelükben, hogy rossz tapasztalatokat szereztek Balog Zoltán miniszterrel vagy Vidnyánszky Attilával tárgyalva, ami az események későbbi tálalását illeti. Ezért Ausztria első és a teljes német nyelvterület egyik legfontosabb színháza inkább Bécsbe hív magyar darabokat. Alább a visszautasító levelük magyar fordítását közöljük.

Nem megyünk Magyarországra!

A bécsi Burgtheatert Magyarország Nemzeti Színháza vendégjátékra hívta jövő év elején rendezendő első nemzetközi fesztiválján. Azonban tapasztalataink a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, többek között Balog Zoltán miniszterrel, továbbá Vidnyánszky Attilával azt mutatják, hogy ezek a személyek találkozóinkat utóbb gyakran más színben tüntetik fel, mint ahogyan azok valójában lezajlottak. Nem akarjuk hagyni, hogy a Burgtheater kiváló renoméját veszélyeztessék azzal, ahogyan a magyarországi kultúrpolitika hírnevén igyekeznek kiköszörülni a csorbákat. Ezért meghívásukat nem fogadjuk el.

Ennek ellenére a Burgtheater szeretné folytatni a vitát Magyarország kultúrpolitikájának fejlődése érdekében, és ebbe a szakmai diskurzusba igyekszik minél több szempontot bevonni. Ez a jelen helyzetben könnyebben kivitelezhető Bécsben, mint Budapesten.

A Burgtheater már egy ideje fontolgatja, hogy színházi fesztivált rendezzen az éppen futó magyar előadásokból – amint az ehhez szükséges anyagiakat sikerül előteremtenie. A célunk az volna, hogy erre a fesztiválra a legkülönfélébb magyarországi rendezésekből válogassunk. Legyenek jelen azok a független társulatok, amelyek úgy érzik, hogy a kormány megkárosította őket, de szerepeljen a budapesti Nemzeti Színház is, amelyet a közelmúlt igazgatóválasztása óta nyilvánvalóan a nemzeti konzervatív tábor tudhat a magáénak.

Matthias Hartmann, a Burgtheater, Európa egyik leghíresebb színházának igazgatója
Burgtheater theatre director Matthias Hartmann addresses a news conference in front of actors portraits presenting the repertoire for the upcoming season in Vienna May 7, 2010. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA - Tags: ENTERTAINMENT IMAGES OF THE DAY) - RTR2DKN0
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.