Vidámpark Banksy módra

Bizarr show nyílt szombaton az angol tengerparton a titokzatos brit képzőművész, Banksy és híres barátai műveiből. A Disneylandre utaló látványosság mindössze háromfontos jeggyel megtekinthető.

Ismét alaposan felborzolta a kedélyeket legújabb szellemi gyermekével Banksy, a bristoli születésű graffitiművész és politikai aktivista. Szülővárosától nem messze, a szebb napokat látott Weston-super-Mare kikötővárosban kibérelte a Tropicana elnevezésű, 2000-ben bezárt strandot, és ott egy szeptember 27-ig nyitva tartó szórakoztatóparkot és kiállítást rendezett be.

Amitől Banksy világhírű: falfestmény Gázában
Amitől Banksy világhírű: falfestmény Gázában
Suhaib Salem / Reuters

A beszédes Dismaland névre hallgató, félreérthetetlenül Disneylandre rímelő projekt úgy vidámpark, hogy maga Banksy és munkatársai sem ajánlják kisgyermekes családok számára. Jellemzően már a nyári iskolai szünet záró napjaiban rendezik meg. Az egyik részt vevő művész a The Times című napilap szerint „soha életében nem látott ennyi szarkazmust egy helyen”. A lehangoló „komorparkban” kortárs alkotók – köztük az egykori Fiatal Brit Művészek mozgalomból kinőtt világhírű Damien Hirst – olyan meghökkentő installációkat helyeztek el, mint megnyúzott körhintalovakat, vízbe fulladt menekültek ábrázolásait, dodzsemet vezető halálfigurát vagy egy dermesztő bűvös kastélyt.

Csipkerózsika furcsa kastélya Weston-super-Mare-ban
Csipkerózsika furcsa kastélya Weston-super-Mare-ban
Suzanne Plunkett / Reuters

Mint erről Nigel Ashton, az illetékes észak-somerseti önkormányzat vezetője tájékoztatta a sajtót, az előkészületekre a legnagyobb titoktartás közepette került sor. A helybeliek úgy tudták, egy hollywoodi film forgatását tervezik a lepukkant uszoda helyén. Igaz, gyanút fogtak, amikor észlelték, ahogy mesterek tartálykocsikból szerelték össze a Disneyland-stílusú várat. Stílusosan még a Miki egér füleket viselő személyzet is kedvetlen és barátságtalan lesz. A minden előzetes elbátortalanítás ellenére népszerűnek ígérkező attrakcióra napi négyezer vendéget engednek be. Legalább nem lesz drága a belépőjegy. Ára mindössze három font, alig több, mint 1300 forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.